Europarlement wil snel maatregelen voor paling herstel - Stichting De Noordzee

paling-sportvisserij-nederlandHet Europees Parlement heeft afgelopen woensdag aan de bel getrokken over het paling beheer. Het Europarlement wil dat de Europese commissie vóór 31 oktober alle maatregelen die binnen de EU-lidstaten getroffen worden om de paling te redden, in kaart brengt. Al jaren geven de wetenschappers van de ICES aan dat iedere vorm van de palingvisserij stil moet worden gelegd.
Er zijn nieuwe maatregelen nodig om het Europese aalbestand te reddden, aldus een resolutie van het Europarlement van afgelopen woensdag. “Paling is ernstig bedreigd en de lidstaten doen te weinig om de soort te beschermen. Dat is waarom het Europarlement de Commissie oproept om met nieuwe wetgeving te komen gericht op herstel van de paling. De nieuwe wet moet de gaten in de huidige regels dichten, die hebben geleid tot de voortdurende overbevissing en niet duurzame handel in paling” aldus rapporteur Isabella Lövin.
Halfslachtige maatregelen
Helaas heeft de EU tot nu toe het advies van de biologen maar deels opgevolgd en voor een halfslachtige politieke oplossing gekozen. Het uitzetten van glasaal (jonge aal) is één van de maatregelen die in veel landen is genomen, maar de ICES betwijfelt of dit wel een effectieve maatregel is. Bovendien zijn resultaten pas na meer dan 10 jaar te meten. De parlementsleden vragen de Commissie om vooral deze uitzet-maatregelen te onderzoeken, en nagaan hoeveel die werkelijk bijdragen aan paling herstel. De indicatie is dat het hele pakket maatregelen tot nu toe vrijwel geen effect heeft gehad. Het enige positieve nieuws in de afgelopen tientallen jaren is dat er iets meer glasaal voor de kust zwemt. Helaas is dit nog steeds niet voldoende om de vangst van glasaal én de vangst van volwassen paling te compenseren.
Nederland voldoet bij lange na niet aan het streefbeeld om 40% van de natuurlijke populatie uit te laten trekken. Er is namelijk zo weinig paling in de rivieren (<5%) t.o.v. 25 jaar geleden dat zelfs wanneer alle paling kan ontsnappen naar de zee, nog niet aan het streefbeeld kan worden voldaan.
Niet alleen de EU heeft te zachte maatregelen genomen, ook de vissector wil de ernst van de situatie niet inzien en blijft doorvissen. Een deel van de opbrengst van verkoop voor consumptie wordt weliswaar gestopt in een fonds voor herstelmaatregelen, maar het is niet erg logisch dat je een vissoort zou redden door hem op te eten. Overigens wordt deze vis onder de noemer ‘Duurzame paling’ verkocht.
Kies voor een duurzaam alternatief
Stichting De Noordzee is van mening dat niet alleen de EU strengere maatregelen moet nemen door de vangst van paling volledig te stoppen en alle glasaal voor herstel in te zetten. Ook de consument kan zijn steentje bijdragen door geen paling meer te eten en te kiezen voor een net zo lekker alternatief, zoals gerookte forel of makreel.
Lees hier het persbericht van het Europarlement
Door: Margreet van Vilsteren