Het Pact beoogt 20% van Europa’s mariene ecosystemen tegen 2030 te herstellen en stelt ambitieuze doelen zoals het halveren van plasticvervuiling binnen vijf jaar. Ook kondigde Von der Leyen aan dat €1 miljard beschikbaar komt voor 50 internationale onderzoeks- en natuurprojecten, waarvan een derde bestemd is voor wetenschappelijk onderzoek. De Commissie zet zich in voor sterkere natuurbescherming, een voorzorgsaanpak bij diepzeemijnbouw, en internationale regels tegen subsidies die overbevissing stimuleren. Daarnaast wordt gewerkt aan nieuwe wetgeving die tegen 2027 moet worden voorgesteld.
Stichting De Noordzee ziet het Pact als een erkenning van de urgentie om onze zeeën beter te beschermen, maar mist concrete en bindende afspraken die daadwerkelijk het tij kunnen keren zeker voor een drukbevaren en ecologisch kwetsbare zee als de Noordzee.
Hoewel het Pact inzet op meer samenhang en versterking van bestaande wetgeving, blijven cruciale maatregelen uit. Er ontbreekt een concreet plan om sleepnetvisserij in beschermde natuurgebieden, vervuiling en overmatige industriële druk effectief aan te pakken. Juist deze punten zijn essentieel voor het herstel van biodiversiteit en de transitie naar een duurzame blauwe economie.
“Het is positief dat de Europese Commissie de bescherming van onze zeeën hoger op de agenda zet. Maar zonder bindende doelen en handhaving dreigt dit Pact een papieren belofte te blijven. De Noordzee heeft nu actie nodig – geen uitstel.”Ewout van Galen, directeur van Stichting De Noordzee:
Wat ontbreekt in het Pact:
-
Het uitfaseren van sleepnetvisserij in beschermde gebieden;
-
Een duidelijke roadmap voor de uitvoering van bestaande verplichtingen, inclusief voldoende handhaving;
-
Concrete financiële inzet voor natuurherstel en ondersteuning van duurzame, kleinschalige visserij;
-
Maatregelen om vervuiling bij de bron aan te pakken (zoals plastics en chemicaliën);
Opvallend was de afwezigheid van een ministeriële vertegenwoordiging van Nederland. Waar andere EU-lidstaten op hoog niveau hun steun uitspraken en hun ambities deelden, bleef een Nederlandse reactie uit op hoe het Ocean Pact vertaald wordt naar beleid voor de Noordzee.
“Juist nu had Nederland kunnen laten zien hoe het bijdraagt aan deze Europese ambitie. De afwezigheid in Nice is een gemiste kans om richting te geven aan toekomstbestendig Noordzeebeleid.”Ewout van Galen