EU wil met extra 600 miljoen euro probleem visserij aanpakken - Stichting De Noordzee

De economische structuur van visserij is niet gezond. De kosten om rendabel te vissen zijn gegeven de vismethoden en de huidige visbestanden te hoog.
Gisteren besloten de Europese Ministers om €600 miljoen vrij te maken voor de visserij in Europa. De visserij zit vanwege de hoge olieprijzen in zwaar weer. In combinatie met visbestanden die (te) zwaar bevist worden is de visserij nog nauwelijks lonend. De Nederlandse boomkorvisserij op tong en schol – waarvoor meer dan 4 liter diesel nodig is voor één kilo vis – is hiervoor een schoolvoorbeeld.
Ook al is in het Brusselse krachtenveld (de Zuid-Europese visserijlobby!) toch weer extra geld beschikbaar gemaakt, Minister Verburg van LNV hield vanmorgen in het radio 1 interview gelukkig aardig voet bij stuk. Zij wil géén geld besteden aan de sector om de ‘nood te ledigen’. Géén geld voor brandstofsteun. Maatregelen als tijdelijk stil liggen, exploitatiesteun, het betalen van de sociale premies en ‘partiele sanering’ (waardoor nieuwbouw van een kleiner schip mogelijk is) ziet zij gelukkig ook niet zitten.
Minister Verburg wil het onderliggende probleem aanpakken. En die aanpak is simpel. De economische structuur van de huidige boomkorvisserij is niet gezond. De kosten om rendabel te vissen zijn met deze zware visserijmethode te hoog.
De Minister noemt twee richtingen voor de toekomst; energiezuinige motoren en alternatieve vismethoden. Wat de eerste betreft: ook dat zal niet de oplossing zijn! Vervangen van motoren helpt de sector niet structureel vooruit.
En wat de tweede optie betreft: ja, in die richting zouden ‘we’ het moeten zoeken. Alternatieve vismethoden die een betere kwaliteit Noordzeevis leveren waarvoor de consument een eerlijke prijs wil betalen. Dat kan een win-win situatie zijn. Hopelijk neemt de Minister dan ook wel haar verantwoordelijkheid. Haar ministerie stimuleert en faciliteert deze ontwikkeling, maar zal ook pro-actief moeten zorgen voor een verstandig beheer van deze ‘alternatieve visserijen’. Daar zit de sleutel tot een duurzame toekomst visserij.
De sector zal veerkracht en waar ondernemerschap moeten tonen, zoals de Minister vanmorgen zei voor de radio. De energieprijzen zullen niet gaan dalen. De sector moet om! Dat is hun eigen verantwoordelijkheid.