Europarlementarier ontvangt petitie voor haaienbescherming - Stichting De Noordzee

Vandaag heeft D66 Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy een petitie, ondertekend door 1200 Nederlanders, in ontvangst genomen waarin de D66 parlementariërs gevraagd wordt zich sterk te maken voor betere wetgeving voor de bescherming van haaien tegen ontvinnen (het afsnijden van de vinnen waarna het karkas overboord wordt gegooid).
Dit najaar kunnen Europarlementariërs een Geschreven Verklaring ondertekenen waarin de Europese Commissie gevraagd wordt de wetgeving voor te stellen waarin het huidige verbod op ontvinnen waterdicht wordt gemaakt.
De handtekeningen zijn verzameld in Nederlandse aquaria tijdens European Shark Week, de Europese actieweek waarin leden van de Shark Alliance het publiek vragen in actie te komen voor haaien. De petitie is overhandig door de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging een van de Shark Alliance leden in Nederland.
“Ik vind het geweldig te zien hoe begaan Nederlanders zijn met het lot van haaien” aldus Gerbrandy “Zelf heb ik de Geschreven Verklaring ondertekend en ik zal mijn collega’s in het parlement dringend verzoeken hetzelfde te doen.”
Het huidige EU verbod op ontvinnen is één van de zwakste ter wereld, met mazen in de wet die handhaving vrijwel onmogelijk maken. De meest eenvoudige manier om een ontvinverbod in te voeren is eisen dat alle haaien met hun vinnen er op natuurlijke wijze aan vast worden aangeland.
“Europarlementariërs kunnen een sleutelrol innemen bij de bescherming van deze geweldige dieren. Ik ben verheugd te zien dat zo veel parlementariërs bereid zijn om naar hun kiezers te luisteren en de verklaring ondertekenen” alsdus Martin Clark, Europees coördinator van de Shark Alliance.
De Geschreven Verklaring kan ondertekend worden tot en met 20 December. Als hij wordt aangenomen wordt hij daarna doorgestuurd naar de Europese Commissie.