Expeditie Doggersbank 2012: ontdekkingstocht naar een onbekende wildernis - Stichting De Noordzee

Persbericht namens Vereniging Kust & Zee, Stichting De Noordzee, Sportvisserij Nederland en Duik de Noordzee schoon.
Op vrijdag 22 juni vertrekt de tweede expeditie Doggersbank vanuit Scheveningen om het bijzondere onderwaterleven op de Doggersbank en Klaverbank te onderzoeken én wrakken te ontdoen van visnetten en -lijnen. Het expeditie team bestaat dit jaar weer uit een gevarieerde groep marien biologen, fotografen, onderwater filmers en duikers van Duik de Noordzee schoon aan boord.
De Doggersbank en Klaverbank zijn toekomstige natuurgebieden in de Noordzee. Bekend is dat de soortenrijkdom hier hoog is, maar er valt nog veel te ontdekken. Expeditie Doggersbank heeft als doel de biodiversiteit van de Doggersbank en de Klaverbank te onderzoeken en terug te komen met onderzoeksgegevens, beelden en verhalen. Ook zullen de expeditieleden verloren vistuig van wrakken verwijderen, zodat er een veilige leefomgeving ontstaat voor het onderwaterleven.
Vorig jaar zette het expeditie team voor het eerst koers naar de twee banken. Expeditie Doggersbank 2011 werd een groot succes: in korte tijd vonden de biologen die mee aan boord waren, tijdens hun duiken zo’n tien voor Nederland nieuwe diersoorten. De verwachtingen voor de tweede expeditie zijn dan ook hooggespannen. In het verleden is niet veel onderzoek gedaan naar de biodiversiteit in deze gebieden, zeker niet op de wrakken die er liggen.
Expeditie Doggersbank hoopt in 2012 opnieuw met bijzondere ontdekkingen thuis te komen. Niet alleen op gebied van biodiversiteit, maar ook wat betreft de culturele en historische waarde van de wrakken waar de expeditieleden op gaan duiken. Daarnaast gaan de duikers ook dit keer weer op grote schoonmaak: achtergebleven visnetten en –lijnen worden verwijderd. Het probleem van ghost fishing is namelijk een grote bedreiging voor het leven op de wrakken. Wrakken fungeren als kraamkamers en schuilplaatsen voor veel dieren.
Het expeditie team heeft zich ten doel gesteld om 500 kg vistuig te bergen en 80 verschillende soorten te monsteren voor de collectie van Naturalis. De biologen aan boord houden hun ogen goed open voor nieuwe toevoegingen aan de Nederlandse faunalijst.
De expeditie is onderdeel van ‘Bescherm een wrak’. Dit is een initiatief van Vereniging Kust & Zee, Stichting De Noordzee, Duik de Noordzee schoon en Sportvisserij Nederland. Samen met alle gebruikers en liefhebbers van scheepswrakken in de Noordzee proberen wij deze te beschermen en duurzaam te gebruiken. Eén van deze duurzame oplossingen is het ontwikkelen en verspreiden van milieu vriendelijke loodalternatieven voor vissers. www.beschermeenwrak.nl
Bescherm een wrak komt tot stand met steun van de Nationale Postcode Loterij. De expeditie wordt tevens gesteund door het Wereld Natuur Fonds en Naturalis.