Expeditie Doggersbank: 8 dagen Noordzeeduiken - Stichting De Noordzee

Naast mijn werk bij Stichting De Noordzee, sportduik ik in mijn vrije tijd om te genieten van het Nederlandse onderwaterleven. En laat dat nu juist op de Noordzee extra interessant zijn! Reden dus om in mijn vrije tijd ook met de Noordzee bezig te zijn, maar dan onderwater. Komend weekend komt het daarbij tot een piek, want dan vertrek ik op duikexpeditie met het team van Duik de Noordzee schoon. Het doel van de tocht is het grootste natuurgebied van Nederland: de Doggersbank.
Doggersbank
De Doggersbank is een ondiepe, permanent overspoelde zandbank die de Noordzee splitst in het noordelijke en zuidelijke deel. De bank strekt zich uit over een lengte van 300 km van west naar oost en is gelegen in de Engelse, Nederlandse (in de Noordelijkste punt van het Nederlands Continentaal Plat), Duitse en Deense wateren. Midden op de Noordzee gelegen is de Doggersbank de grootste zandbank in de Noordzee. De Doggersbank is tussen de 18 en 30 meter diep: 2 tot 3 keer ondieper dan het gebied eromheen.
Team
Er gaat een team van zeer ervaren duikers mee, bestaande uit onderwaterfotografen, filmers, veiligheidmensen, beroepsduikers en mariene biologen. Veel deelnemers zullen opnamen gaan maken of onderzoek doen, om de Doggersbank mooi in beeld te brengen. Filmbeelden van de natuur op de Doggersbank onderwater zijn er niet veel, daar gaat het team verandering in brengen. Op de bank liggen bovendien ook veel scheepswrakken, daarop zullen ook veel duiken gemaakt worden.
Expeditie
De expeditie concentreert zich op het zuidwestelijke (Nederlandse) deel van de Doggersbank. Door de verre ligging van de Doggersbank (minstens een volle dag varen vanaf het vaste land), wordt er weinig op gedoken. De onbekendheid van het gebied onder duikers is de aanleiding tot het organiseren van de expeditie. Middels de duikexpeditie zullen wij de Doggersbank zichtbaar maken en verder onder de aandacht brengen.
Ik kan niet anders zeggen dan: ik heb er zin in!