Nog een paar dagen en dan is het zo ver! Dan gaat Expeditie Doggersbank 2012 van start en vertrekken wij met het schip uit Scheveningen richting de Doggersbank. Tijdens de reis richting deze zandbank in het midden van de Noordzee zullen wij watermonsters nemen uit de Noordzee om te kijken naar de aanwezigheid van microplastics.
De voorbereidingen
Aan deze expeditie zijn maanden aan voorbereiding voorgegaan door de organisatie van de expeditie en ook wij zijn al wekenlang druk bezig met de tocht. Zo hebben wij een maritieme training ondergaan bij het Get Wet trainingscentrum op de Maasvlakte en heeft Nils zelfs al geoefend op de Noordzee. Ook hebben wij mogen deelnemen aan de logistieke chaos die komt kijken bij het organiseren van een onderzoek. Zelden zijn er zoveel mailtjes en telefoontjes gepleegd voor een trip van 10 dagen, om nog maar te zwijgen over de vele liters koffie die dit proces hebben ondersteund.
Protocol opstellen
Misschien minder spannend dan een maritieme training, maar net zo belangrijk, was het opstellen van het protocol dat wij gaan gebruiken voor het nemen van de monsters. Dit protocol is een stap voor stap plan voor het nemen van de monsters tijdens de expeditie. Met behulp van Heather Lesley, van de Vrije Universiteit van Amsterdam, is het protocol dat tijdens de vorige expeditie is gebruikt, vernieuwd en verbeterd. Er moet met veel zaken rekening worden gehouden om de kwaliteit van het onderzoek te waarborgen, want zelfs de stof van je kleding kan hier invloed hebben op het uiteindelijke resultaat.
Hoe werk het onderzoek?
Voor ons onderzoek maken we gebruik van een planktonnet dat wij overboord hangen voor ongeveer 30-45 minuten. Dit net is geschikt voor dit onderzoek aangezien wij op zoek zijn naar plastic deeltjes die net zo klein kunnen zijn als plankton. Het net kan echter alleen worden uitgezet wanneer het schip stil ligt, want anders gaat het net kapot. Na 30-45 minuten wordt het net binnengehaald en wordt alles wat aanwezig is in een potje gedaan zodat dit later kan worden onderzocht in het lab in Amsterdam.
Torpedo
Dit jaar gaan wij verder voor het eerste experimenteren met een zogeheten torpedo net. Deze torpedo biedt geen beveiliging tegen piraterij of zeemonsters maar is wel geschikt voor het nemen van monsters terwijl de boot vaart. Dit zal het onderzoek makkelijker kunnen maken omdat er dan niet gewacht hoeft te worden totdat het schip stil ligt voor de duikers. Wij zijn erg benieuwd naar de resultaten die dit net gaat opleveren.
Ben je benieuwd naar ons onderzoek en de expeditie? Volg onze blog dan dagelijks op Nils en Lars op Expeditie Doggersbank.
Voor updates zie ook de Stichting De Noordzee facebook community!