Duikers vinden tijdens Noordzee expeditie nieuwe diersoorten en een wrak van een Duitse U-boot
De 9-daagse duikexpeditie van Stichting Duik de Noordzee schoon heeft spectaculaire resultaten opgeleverd. Het duikteam vond nieuwe en zeldzame soorten op de kunstriffen van de Doggersbank, Klaverbank en Bruine Bank. Net over de grens met Engeland is een Duitse onderzeeër gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. Tevens hebben de duikers 2000kg netten, lood en ander afval geborgen.
Het expeditieteam dook op scheepswrakken en afgezonken olieplatforms. Er zijn 15 duiken gemaakt op 12 verschillende locaties met 28 duikers. De duikers vonden een paar zeer aansprekende nieuwe soorten. De eerste kreeg de naam Kristalwitte eiereter (Favorinus blianus). Deze zeenaaktslak rooft de eieren van andere naaktslakken. De tweede nieuwe soort is een brokkelster, een zeester met dunne lange armen met grote stekels. Deze is gedoopt tot het Zwarte sterretje (Ophiocomina nigra). De derde heeft de naam Witpunt zee-egel gekregen (Strongylocentrotus droebachiensis).
Eerder vond het duikteam ook al nieuwe soorten op de Noordzee, 80% hiervan is nu opnieuw waargenomen. Bijvoorbeeld de Stiefelslak (Simnia patula) en de IJszeester werden ontdek op de Doggersbank en blijken nu nog steeds algemeen aanwezig te zijn in dit Natura2000 gebied. En het Juweelanemoontje dat in 2012 op het wrak van de Anna Graebe is gevonden, verspreidt zich ook verder over de Noordzee.
Het duikteam dook op bekende en onbekende wrakken om naast de biodiversiteit ook de historische waarde van de wrakken te onderzoeken. Zo vonden ze een complete Duitse U-boot die rechtop ligt net over de grens in Engels water. Dit is bijzonder omdat de torens van U-boten er meestal af zijn gesloopt. De inhoud van de onderzeeër is niet onderzocht en blijft een mysterie. Het ontsnappingsluik is geborgen om de onderzeeër te kunnen identificeren en wordt aan een Duits museum gedoneerd.
Net als op eerdere expedities zijn door vissers verloren visnetten, –lijnen en lood verwijderd. Het afval vormt een grote bedreiging voor het onderwaterleven. Krabben, kreeften en vissen raken in de netten en lijnen verstrikt en sterven een langzame dood. Verder is bekend dat afval in zee afbreekt tot microplastics wat door allerlei organismen wordt ingenomen en zo in de voedselketen terecht kan komen.
Expeditie Doggersbank 2015
Expeditie Doggersbank 2015 is een initiatief van Stichting Duik de Noordzee schoon in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds, Stichting De Noordzee en Sodexo. Het expeditieteam bestaat uit biologen, archeologen, milieudeskundigen, fotografen, filmers en supportduikers. Het duikwerk kan alleen worden gedaan door zeer ervaren duikers gezien de lastige omstandigheden waarin het project moet worden uitgevoerd: 25 tot 45 meter diepte in koud, stromend water met wisselend zicht (2 tot 10 meter). Het team werkt nauw samen met onderzoeksbureaus, bedrijfsleven, universiteiten en de overheid. Het is de 8ste expeditie die de stichting heeft georganiseerd.
Stichting Duik de Noordzee schoon
Stichting Duik de Noordzee schoon wil het belang van kunstriffen in de Noordzee op de kaart zetten en degelijk beleid afdwingen. Wrakken fungeren als kraamkamers en schuilplaatsen voor veel dieren, er leven naar schatting 300 verschillende diersoorten bij de wrakken. Het zijn ook tijdscapsules van groot cultuur historisch belang. Sinds 2011 organiseerde de stichting al acht succesvolle expedities naar verschillende gebieden in de Noordzee. Er zijn 160 wrakken schoongemaakt, waarbij 20.000 kg aan netten en lijnen en tonnen vislood is geborgen. Lood is een giftige stof en is schadelijk voor het onderwaterleven. Fotografen, filmers en marien biologen hebben alle duikacties boven- en onderwater in kaart en in beeld gebracht en tientallen voor Nederland nieuwe en zeer zeldzame diersoorten ontdekt. In totaal hebben de vrijwilligers 55.000 uur besteed aan dit project.