Expeditie Doggersbank: we zijn vertrokken! - Stichting De Noordzee

Eindelijk, is de expeditie zo ver. We zijn op weg naar de Noordzee. Alle materialen zijn vrijdagavond aan boord gekomen. Zo’n 40 duiksets staan gevuld klaar om het water in te gaan.
Vannacht zijn we rond 12 uur uit Antwerpen weggevaren, via de Westerschelde naar zee. We gaan meteen goed van start, met een duik om 8:00 uur op scheepswrak Copenhagen voor de Zeeuwse kust. Dit Britse passagierschip verging in 1917. Het is ongeveer 100 meter lang en zonk door een treffer van een torpedo.
Daarna volgt er rond 16 uur een duik op de Leliegracht. We zijn dan nog dicht bij de kust, waar expeditielid Niels Schrieken als laatkomer door een tender aan boord gezet gaat worden. De Leliegracht is gezonken op 20 september 1973. Het schip is destijds rechtstandig naar de bodem gezonken maar in de loop der tijd heeft de sterke stroming het wrak in tweeën gebroken. De duikdiepte is ongeveer 24 meter, lengte van het schip 60 meter.
Duik 3 van zaterdag zal een nachtduik om 22 uur zijn op de Elbe, het beroemde passagiersschip dat op de bodem ligt bij natuurgebied de Bruine Bank. Op de Elbe zijn in 2010 meerdere interessante diersoorten aangetroffen door Wouter Lengkeek, een van de expeditieleden. De Elbe is een groot Duits passagiersschip, gezonken op 30 januari 1895 na aanvaring met de Engelse kolenboot Crathie. Bij deze scheepsramp verloren 354 mensen het leven.
Daarna zoeken wij ons bedje op om bij te komen van een intensieve eerste dag. De rest van de dagen zijn globaal gepland maar zullen in detail worden vastgesteld afhankelijk van de weersgesteldheid en natuurlijk of één duik op een wrak wel genoeg is om te doen wat we willen.
We houden jullie op de hoogte!