Expeditie Noord - 200 zeemijlen van Nederland - Stichting De Noordzee

Stichting Duik de Noordzee Schoon is een organisatie die sportduikers in staat stelt een bijdrage te leveren aan de gezondheid van de Noordzee. Het bestuur, gesteund door een grote groep vrijwilligers, organiseert jaarlijks duiken en expedities op en rondom wrakken op de Noordzee. Wrakken zijn vaak eilandjes van bijzonder leven op zee, waarbij bijzondere soorten zich vestigen op de harde ondergrond die wrakken bieden. De duikers, onderwaterfotografen en biologen aan boord halen ‘spooknetten’ uit het water, filmen en fotograferen het onderwaterleven en nemen biologische monsters.

Ook dit jaar organiseren ze een (inmiddels 11e)  meerdaagse expeditie, waarbij ze helemaal naar het Noordelijkste stuk van de Nederlandse Noordzee varen. Onderweg worden verschillende prachtige gebieden aangedaan, zoals de Bruine Bank, de Klaverbank en de Doggersbank. 

Jip zal namens Stichting de Noordzee meegaan op deze expeditie. Zij is niet bevoegd om op de Noordzee te duiken, maar zal zich aan boord nuttig maken door te helpen met het voorbereiden van de duiken, de communicatie naar vaste wal te coördineren, te bloggen en een klein onderzoekje naar plastics uit te voeren. 

“Ik ben nog nooit langer dan een paar uur op de Noordzee geweest, en heb ontzettend veel zin om 10 dagen mee te varen op dit schip. Hopelijk leer ik de Noordzee van al haar kanten kennen; zowel spiegelglad onder een blauwe hemel, als wit schuimend onder stormachtige luchten. Ik ga mijn uiterste best doen om mij aan boord onmisbaar te maken, en te zorgen dat we met mooie verhalen en nieuwe kennis thuiskomen!”

Jip Vrooman, Junior Projectleider Beschermde Natuur.

We zullen de komende weken in een aantal stappen uitleggen wat er allemaal komt kijken bij een dergelijke expeditie. Tijdens de expeditie zal je af en toe blogs van de verschillende leden aan boord zien verschijnen. Houd dus goed onze Facebook en website in de gaten!

Voor meer informatie over Stichting Duik De Noordzee Schoon, klik hier.

Beeld: Udo van Dongen.