Meet the team!
Arjan van der Ven
Arjan is al zijn hele leven in of op het water te vinden. In zijn jeugd zeer actief bij de reddingsbrigade waarvan 16 jaar bij de strandbewaking waar de grote liefde voor de zee is ontstaan. Sinds 2003 duikt hij en is inmiddels sinds 2008 PADI instructeur. “Mijn passie is duiken op plaatsen die niet voor heel veel mensen voor de hand liggen. Tropische gebieden vind ik leuk maar ook het koude water inspireert mij, o.a. ijsduiken en het duiken op de Noordzee”. Arjan is van huis uit een actieve duiker, die zich graag inzet voor zijn omgeving; dit kunnen andere duikers zijn maar ook de natuur. Hij vindt het erg belangrijk dat het ecosysteem in de Noordzee in evenwicht wordt gehouden. “Ik ben tegen ghost fishing en zou het prachtig vinden dat de wrakken als beschermd rif blijven bestaan. Daarom wil ik graag mijn steentje bijdragen aan Duik De Noordzee Schoon!”
Als Arjan niet aan het duiken is, wordt zijn duikpak nat om in alle weersomstandigheden met zijn hond Hummer, een Newfoundlander, te zwemmen en te begeleiden met het leren van zijn reddingsoefeningen.
Ben Stiefelhagen
Ben Stiefelhagen is de initiatiefnemer en expeditieleider. Hij heeft 35 jaar ervaring met het organiseren van wrakduikexcursies in de Nederlandse Noordzee en tal van duikreizen. Hij heeft meer dan 8000 duiken gemaakt en is tevens beroepsduiker. Ben is in 2009 gestart met het project Duik de Noordzee Schoon. Hij is 63 jaar, duikt sinds 1971 en is Instructeur trainer. Hij vind het geweldig als je van je hobby je beroep kan maken en daarbij iets goeds kan doen voor de natuur. Zijn motto: De Noordzee beter achterlaten dan ik deze heb aangetroffen.
Betty van den Berg
Eén van de vrouwelijke deelnemers aan Expeditie Noord 2017 is Betty van den Berg. Zij is scheepsbouwer van beroep bij de firma Amels in Vlissingen.
Met deze achtergrond en als lid van de Zeeuwse duikvereniging Duikteam Zeeland uit Middelburg kon het niet uitblijven om, aan boord van de Dishoekduikers en de Wrakduik Stichting de Roompot (WDSR), de wateren rondom Walcheren te beduiken en hier de passie te vinden voor het boot c.q. wrakduiken. Ze heeft een brede interesse in wrakduiken. Gezien haar achtergrond hebben scheepswrakken haar voorkeur. Voor haar is het een uitdaging om de wrakken te determineren, die door moeder natuur of, helaas door menselijk handelen, zijn verzwolgen tot ongeordend hopen staal of hout.
Sinds 2015 duikt ze met Stichting Duik de Noordzee Schoon en is haar radius en diepte flink vergroot. Om te kunnen duiken in de gebieden op de Noordzee heeft zij diverse opleidingen gevolgd om de veiligheid voor zichzelf, maar ook die van haar mededuikers, te verhogen. Betty houdt van avontuur. Is niet geïnteresseerd in duiken in verre (warme) bestemmingen. “Het mooiste stukje natuur ligt in onze achtertuin, de Noordzee” spreekt ze in één adem uit en met een brede glimlach op haar gezicht. Via Duik de Noordzee Schoon hoopt ze een kleine bijdrage te kunnen leveren aan het bewust worden van de unieke wrakken met hun ladingen, eigenschappen of geschiedenis, het schoonhouden van de wrakken en deze wrakken in kaart te brengen.
Cor Kuyvenhoven
Cor Kuyvenhoven is onderwaterfotograaf en vooral bekend van zijn foto’s van scheepswrakken op de bodem van de Noordzee. Door het gebruik van groothoek en fish eye benaderen zijn foto’s de beelden die de wrakduiker tijdens zijn duik zelf voor ogen heeft. Cor duikt op de Noordzee omdat het duiken avontuurlijk is. Alle kennis die geleerd is kun je gebruiken op de Noordzee. Diepduiken, stroming, slecht zicht, het kan allemaal tegelijk voorkomen. Cor is van mening dat je als fotograaf een doel moet hebben, en om alle problemen en activiteiten vast te leggen is een belangrijke taak omdat de resultaten direct zichtbaar zijn. 1 goede foto zegt meer dan 1000 mooie woorden :-).
Derko Mulder
Derko duikt sinds 2003 en vanaf 2005 op de Noordzee. Hij is NOB instructeur met diverse specialisaties en IANTD normoxic diver. Hij duikt op de Noordzee vanwege de onvoorspelbare en de sterk wisselende omstandigheden waaronder gedoken wordt. Via Duik de Noordzee Schoon wil hij een kleine bijdrage leveren aan de bewustwording dat buiten de kustzones grote natuurgebieden liggen. Op deze gebieden moeten wij zuinig zijn om het onderwaterleven in stand te houden. Daarnaast wil hij graag duiken op plaatsen waar je normaal gesproken niet komt.
Eddy Beerten
Eddy onze Belgische Noordzee duiker, is een enthousiaste duiker en duikt al vele jaren mee met SDDNZS. Dit heeft er ervoor gezorgd dat hij vanaf heden het trimix duiken heeft kunnen toevoegen aan zijn kennis van het duiken. Eddy: “ Iedere expeditie voel ik me beter thuis in de bende van Nederlandse SDDNZS duikers.” 😉 Daarnaast gaat Eddy vaak de Noordzee op met zijn eigen boot. In België heeft hij SDDNZS bij vele duikers onder de aandacht gebracht. Verder is Eddy ook actief voor Sea Shepherd.
Erik Bronsveld
Erik is in het dagelijks leven installatie monteur in Zaanstad. Hij duikt sinds 1998 en had al heel snel door dat je op de Noordzee moet zijn. Hij is lid van duikteam Murene en heeft inmiddels zo’n 400 Noordzeeduiken gemaakt. Een van zijn hobby’s is het bestuderen en onderzoeken van zeekaarten. Met name het verwerken van gegevens in de digitale zeekaarten. Erik is nu vier jaar bij Duik de Noordzee Schoon betrokken en vind het een goede zaak dat vrijwilligers zo veel tijd steken in het monitoren van wrakken, schoonmaken, onderzoeken, vastleggen, en milieu aspecten onder de aandacht te brengen naar mensen die er in geïnteresseerd zijn.
Erik Stein
In 1987 heeft Erik voor het eerst kennis mogen maken met de duiksport bij een NOB vereniging in Schagen, maar door diverse redenen niet actief doorgezet. Wel heeft hij altijd de gedachten gehad om het duiken weer op te pakken, wat pas in 2008 is gebeurd! Op een vakantie in Turkije heeft Erik een introductieduik gemaakt en vanaf dat moment wist hij het zeker. “Duiken! Dat is wat ik wil.” Direct na de vakantie een duikshop ingelopen en zijn PADI Openwater gehaald. Vanaf dat moment niet meer te stoppen en soms denkt hij dat hij meer in het water te vinden is dan op de kant. Erik heeft veel duikervaring kunnen opdoen tijdens duiken op de Noordzee en de vele prachtige locaties in Nederland. Maar ook heeft hij vele mooie duiken gemaakt in het buitenland. Op dit moment is Erik actief als PADI instructeur en doet zijn best om zijn enthousiasme over duiken en de Nederlandse wateren over te brengen op zijn cursisten. Naast zijn passie voor lesgeven in duiken heeft hij ook een passie voor de Noordzee en technisch duiken.
Erik Wurz
Ever since his childhood, Erik was fascinated by the marine world and the diverse wildlife it hosts. This was his motivation to study marine biology and to learn diving. He started diving in 2008 in the Baltic Sea and after completing his intense Research Diver training during his master studies, he travelled the seven seas to Antarctica and Chilean Patagonia. He was working on cold-water corals that are thriving in the deep-sea like conditions of these freezing cold fjords and oceans. Here, in pitch black darkness, cold-water corals occur already in 20m water depth and are accessible for scientific divers. As IANTD Advanced Nitrox Diver, Erik is diving around Wageningen and Zeeland almost every weekend. He is always looking for new adventures and is motivated to further improve his technical diving skills.
Ernst de Vries
Ernst gaat nu voor het eerst mee met een expeditie van SDDNZS, n.l. naar de Bruine Bank in het zuidelijke deel van de Noordzee. Hij duikt sinds 2005, hij heeft vele (wrak-)duiken gemaakt op de Noordzee, aan de Engelse en Franse kust en op Bonaire. Hij volgde relevante specialisaties, zoals Nitrox Advanced, Wrakduiken en Onderwaterarcheologie. Hij duikt graag op plaatsen waar je vanaf de kant niet zomaar komt en legt ze vast op video. Ook hoopt hij met deelname aan SDDNZS iets te kunnen bijdragen aan bekendheid en bewustwording over de grote, maar weinig bekende Nederlandse natuurgebieden in de Noordzee en de noodzaak om die te beschermen, inclusief de vele wrakken die dit gebied rijk is.
Floor Driessen
Floor Driessen is al op jonge leeftijd in de onderwaterwereld verzonken geraakt. Ze is inmiddels bijna afgestudeerd Mariene biologe en heeft o.a. onderzoek gedaan naar de verspreiding van Nederlandse kwalpoliepen en de taxonomie van Polycera’s (Harlekijnslakken). Verder heeft ze gewerkt aan een adviesrapport over de wenselijkheid van gasplatforms in de Noordzee, met betrekking tot het benthische leven. Ze heeft een bijzonder brede interesse in al het (kleine) leven op de zeebodem en legt onderwater het liefst zo min mogelijk meters af (met camera). In haar vrije tijd is ze bestuurslid bij de Biologische Werkgroep (NOB) en fanatiek vrijwilliger en organisator voor verschillende monitoringsprojecten van Stichting ANEMOON. Heel graag wil ze ook haar bijdrage leveren aan Stichting Duik de Noordzee Schoon.
Harold Batteram
Harold was 17 toen hij besmet raakte met het duikvirus, dat was in 1975. Sindsdien is duiken de rode draad in zijn leven geweest. Wrakduiken op de Noordzee heeft op Harold een speciale aantrekkingskracht. Het kan uitdagend pittig zijn door stroming en weersomstandigheden, maar vooral ook heel mooi. De wrakken hebben allemaal hun eigen verhaal. Ze hebben hun geheimen en verassingen. Geen duik op de Noordzee is hetzelfde. Als oud zeezeiler heeft hij veel aan navigatie en tochtplanning gedaan en deze kennis komt goed van pas bij de Duik de Noordzee Schoon activiteiten.
Jip Vrooman
Jip gaat dit jaar voor het eerst mee op de Expeditie. Ze heeft wel wat ervaring met duiken, maar helaas niet op de Noordzee. Ze zal dus tijdens deze expeditie zeer waarschijnlijk niet meeduiken. Wel behoort duikervaring op de Noordzee, en zich op termijn aansluiten bij een organisatie als SDDNZS tot haar lange termijn plannen. Jip heeft namelijk een passie voor de zee en (mariene) ecologie. Na haar opleidingen Mariene Ecologie en Natuurbescherming (Wageningen) is ze nu werkzaam bij Stichting De Noordzee als Projectleider Beschermde Gebieden. Hier strijdt zij met haar collega’s voor meer beschermde gebieden op de Noordzee, en probeert hierbij de wetenschap -een andere passie- als leidraad te gebruiken. Meer bescherming is hard nodig – de Noordzee is een van de drukste zeeën op aarde en de natuur staat onder druk.
Hoewel Jip veel heeft gereisd en veel zeeën heeft bezocht, kent ze de eigen Noordzee slechts vanaf de kust. Ze is daarom zeer enthousiast om een langere periode op de Noordzee door te brengen. Ze hoopt hierbij middels communicatie naar de volgers van Stichting De Noordzee, en haar hulp aan boord te kunnen bijdragen aan de expeditie. Wellicht zal ze ook nog een klein, nader te bepalen, ecologisch onderzoekje uitvoeren.
Joop Coolen
Joop Coolen is mariene bioloog, beroepsduiker, wetenschappelijk duiker en duikinstructeur. Zijn passie is het onderzoeken en in kaart brengen van de fauna op (kunst)riffen in de Noordzee. Daarom werkt hij voor IMARES Wageningen UR als onderzoeker naar de ecologie van wrakken, platforms, windmolen en natuurlijke riffen in de Noordzee. Hij is sinds 2010 bij Duik de Noordzee Schoon betrokken en is wetenschapscoördinator van de stichting. Zijn hoofdtaak is uitvoeren en stimuleren van biologisch onderzoek op de wrakken die we bezoeken.
Joost Bergsma
Joost is van kinds af aan bezig met water; zwemmen en snorkelen bij de reddingbrigade heeft hij van zijn 5e tot zijn 18e gedaan. Ook heeft hij een passie voor het leven in het water en dan vooral voor vissen. Een studie biologie was dan ook een logische keuze. De volgende stap in het water was duiken, om vissen nog beter te kunnen bestuderen. Na de studie is hij gaan werken als aquatisch ecoloog gespecialiseerd in visecologie en vismigratie. Bij Bureau Waardenburg is hij naast ecoloog ook de duikploegleider en is zodoende betrokken bij een grote diversiteit aan onderzoeken.
Deze Noordzee expeditie gaat Joost voor het eerst mee. Zijn ervaring en kennis in het gebruik van camerasystemen (zoals een dropcam) voor het vastleggen van het leven in de Noordzee, gaat hij komende expeditie inzetten. Wie weet lukt het om op deze manier nog meer bijzondere soorten vast te leggen.
Klaudie Bartelink
Klaudie Bartelink houdt van avontuur, natuur en in het bijzonder van de zee. Ze ontwikkelt initiatieven om de onder water natuur onder de aandacht te brengen. Ze is medeoprichter van Stichting Duik de Noordzee Schoon en Onderwaterbeelden.nl. Haar goede doelenprojecten hebben een educatief, praktisch en visueel karakter. Voor deze projecten filmt ze, produceert ze documentaires, videoclips en boeken. Alles om de onzichtbare onder water natuur aan een breed publiek zichtbaar te maken. Klaudie is in het bezit van het beroepsduikcertificaat en mag daarmee in opdracht filmen. Opdrachtgevers: alle Nederlandse omroepen, SEA LIFE Scheveningen, Diergaarde Blijdorp, Vroege Vogels TV, Greenpeace, WNF, Stichting De Noordzee, EMS films, Windmill Film, Wereld Natuur Fonds, Kunst & Wunderkammer en Stichting Natuurbeelden.
Mark van Bronswijk
Van jongs af aan was Mark altijd al in en rond het water te vinden. Na de eerste duikervaringen te hebben opgedaan via PADI, was het duidelijk dat de interesse blijvend was en is de vervolgstap gemaakt naar technisch duiken via GUE. De afgelopen jaren heeft hij zijn uitdaging gevonden in het maken van trimix duiken op diepere wrakken. De ervaring om een wrak te bezoeken waar maar een beperkt aantal mensen komt, is fascinerend. De achtergrondinformatie en het verhaal hoe het wrak daar terecht is gekomen, maken die beleving compleet. Om de vaardigheden op niveau te houden of soms een rondje te scooteren, worden er regelmatig duiken gemaakt op allerlei locaties in Nederland en in de zomer stapt hij graag opportuun op voor een dag duiken op de Noordzee. Zo ook toen de gelegenheid zich voordeed om deel te nemen aan de eerstvolgende expeditie van SDDNZS. Wrakken die niet vaak worden bezocht, zijn immers niet enkel diep, maar ook verder uit de kust te vinden.
Martijn Spierenburg
Martijn is een fanatiek duiker, onderwaterfotograaf en amateur bioloog. Hij is in 1998 op Curaçao in contact gekomen met duiken en heeft op vrijwel alle continenten gedoken. Ook in Nederland duikt hij het hele jaar door om te genieten van alles onderwater. Tijdens de duiken staan fotografie en biologie over het algemeen centraal, echter voert hij ook graag andere taken onder water uit. Martijn is ook al enkele jaren aangesloten bij de Biologische Werkgroep en Stichting Anemoon. Samen met Duik de Noordzee Schoon en haar vrijwilligers wil hij zich graag inzetten voor het beschermen van de Noordzeeriffen en het bewust maken van de archeologische en ecologische waarde hiervan.
Oscar Bos
Oscar Bos is marien ecoloog en werkt bij IMARES Wageningen UR aan vraagstukken over beschermde gebieden op zee en biodiversiteit. Ook coördineert hij onderzoek dat wordt gedaan in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Dat onderzoek gaat bijvoorbeeld over effecten van visserij op het bodemleven, de populatiegrootte van de bruinvis in de Noordzee, het leefgebied van grijze zeehonden, effecten van windmolens, en nog veel meer. Hij duikt mee om met eigen ogen te zien hoe de zeenatuur erbij staat en om nieuwe kennis en ideeën op te doen.
Paul Cuelenaere
In 1999 heeft Paul zijn eerste duikbrevet gehaald. De eerste modules via het sportcentrum van de Technische Universiteit Eindhoven en de afronding bij de Bermuda Duikers in Hulst. Via de Bermuda Duikers heeft hij in 2004 kennis gemaakt met het duiken op de Noordzee. Een paar jaar later is hij voor het eerst meegegaan met de Duik De Noordzee Schoon duiken als “schoonmaak duiker”. Sinds 2011 heeft hij de overstap gemaakt naar een “Tech” uitrusting met daarbij ook de opleiding tot Trimix duiker en Trimix blender. In 2012 is Paul mee geweest met Operatie Zuid van SDDNZS. Om op conditie te blijven, wordt er regelmatig hardgelopen en tochten gereden op de mountainbike in de bossen rond zijn woonplaats Woensdrecht. Paul is getrouwd met Renate, samen hebben ze twee zoons van 7 en 10 jaar oud. Bij het voetbalteam van de jongste zoon is hij trainer en coach. De tijd die over is, wordt besteed aan het sleutelen aan zijn oldtimer, een Amerikaanse Oldsmobile uit 1955. Paul werkt in Brussel bij de Noorse kunstmest fabrikant Yara. Hier werkt hij als hoofd Veiligheid, Gezondheid, Milieu en Kwaliteit op de afdeling die nieuwe fabrieken bouwt. De nieuwe kunstmestfabrieken worden over de gehele wereld gebouwd. Hiervoor gaat hij zeer regelmatig op reis. Soms is het mogelijk om business en fun te combineren en kan een duik gemaakt worden op minder gebruikelijke locaties zoals Stockholm, Oslo, Finland, Venezuela, Colombia en Qatar.
Peter van Rodijnen
Peter van Rodijnen is beroepsduiker en professioneel (onderwater) filmer. Als liefhebber van natuur en avontuur is hij sinds jaar en dag op, aan en onder water te vinden. Al snel wilde hij niets liever dan al dat moois vastleggen en delen met iedereen die er tot dan toe geen enkele weet van had. Dat was het moment waarop hij zijn eerste (kleine) videocamera ter hand heeft genomen. Nu, ruim tien jaar later en een aantal camera’s verder is hij full time (onderwater) cameraman en gezegend met toonaangevende filmproducenten en nationale omroepen als opdrachtgever. Juist dat is de reden waarom hij op de Noordzee duikt. Het is iedere keer weer een fantastische ervaring om mee te mogen op de voortreffelijk georganiseerde expedities van SDDNZS. Om te genieten van alle oogstrelende schoonheid die onze eigen Noordzee te bieden heeft, verbluffend mooi in beeld te brengen en te tonen aan het grote publiek.
Rob Verboom
Rob Verboom is een fanatiek Noordzee duiker die in de zomer ieder weekend op de Noordzee te vinden is om de schatten op de bodem te onderzoeken. Het redden van krabben is zijn primaire motivatie geweest om te starten met Duik de Noordzee Schoon. Als een krab na lange tijd zijn scharen weer kan strekken om je vinger van je hand te knijpen is een prachtig gezicht! Daarnaast houd Rob zich als amateur archeoloog bezig met onderzoek naar de staat van scheepswrakken.
Robertino Mulder
Robertino Mulder is NOB duikinstructeur en een van de vaste teamleden van Duik De Noordzee Schoon. Hij duikt sinds 1995, heeft 2500+ duiken gemaakt waarvan 510 op de Noordzee. Met deze ervaring als Noordzeeduiker is hij een waardevolle toevoeging aan het team en zal hij zijn kennis inzetten waar nodig tijdens deze expeditie. Tevens is hij geïnteresseerd geraakt in de flora en fauna die er op en rond de wrakken leeft. Als instructeur van Get Wet Maritiem helpt hij ook bij het gericht opleiden van vrijwilligers.
Rogier Visser
Op 13 jarige leeftijd behaalde Rogier zijn eerste duikbrevet. Hij had het geluk hierbij gelijk geweldige buddies te ontmoeten die hem overal mee naar toe namen. Ieder weekend was hij te vinden in Zeeland of op een andere duikplaats in binnen en buitenland in zoet en in zout water. Vond het toen geweldig om zelf, op kompas onderwater een wrak te vinden. Toen waren autobanden nog vervuiling. Laat staan dat er een pad was naar een wrak of andere duiklocatie. Tijdens het duiken altijd al bezig geweest met het “opruimen”, alles wat er niet thuis hoorde ging mee naar boven in zijn netje. Inmiddels vele duiken en breveteringen verder duikt Rogier het liefste op de Noordzee! Als het weer het toe laat is hij in de zomermaanden elk weekend op de Noordzee te vinden. Daarbij is de archeologie wel de grootste uitdaging. Rogier heeft naast zijn ervaring als sportduiker ook bij de brandweer gedoken als brandweerduiker. Daar is ook een grote interesse in de medische kant van het duiken ontstaan. Als laatste opleiding heeft Rogier een trimix opleiding gedaan. Hiermee is hij nu druk aan het duiken om ervaring op te doen met de gasmengsels met Helium. De komende expeditie is de eerste die aan het logboek toegevoegd mag gaan worden van Rogier.
Sandra Vennix
Sandra gaat dit jaar voor het eerst mee met een expeditie van SDDNZS. Na jaren lang plannen maken heeft ze in 2012 haar eerste duikbevret gehaald in het Nederlandse water om tijdens een reis door Azië ook volop van het onderwaterleven te genieten. Dit beviel zo goed dat ze een half jaar later als Divemaster weer terug naar Nederland kwam. In Nederland heeft ze met duikvereniging Souldivers de Nederlandse wateren uitgebreid verkend, om een jaar later ook haar eerste Noordzeeduiken te maken. Sindsdien is ze elke zomer meerdere dagen op de Noordzee te vinden. Als ze niet aan het duiken is, werkt ze als arts en is ze radioloog in opleiding. Daarnaast heeft ze meerdere cursussen gevolgd in de duikgeneeskunde en is recent gecertificeerd als duikerarts. Hiermee zal ze dan ook tijdens de expeditie de medische ondersteuning verzorgen, hopelijk geheel overbodig uiteraard.
Sven Midelkoop
Onderwatersport is er bij Sven niet met de paplepel ingegoten; avontuur, water en techniek echter wel en daardoor was 7 jaar geleden de stap naar duiken niet zo groot meer. Na enkele honderden duiken in Nederland lonkten ook de wrakken in de Noordzee waar hij inmiddels zo’n twee jaar regelmatig een bezoek aan brengt. Als actief duikinstructeur ligt hij veel in het water om kinderen van 8 tot 88 de wereld onder water te laten ontdekken en verantwoord om te laten gaan met het onderwaterleven. Inzet voor SDDNZS zal voor hem naast de expeditie toch vooral het meebrengen en uitdragen van beeldmateriaal en verhalen betekenen omdat het merendeel van de mensen nooit het voorrecht zal hebben om de Noordzee te beleven zoals wij dat doen.
Udo van Dongen
Udo van Dongen is onderwaterfotograaf en schrijver van duikreisreportages waarvoor hij de hele wereld afreisde. Sinds 2006 verschijnen zijn artikelen in vele duikbladen en ook andere media. Het fotograferen in koud water is een van zijn grootste passies en sinds de eerste Doggersbankexpeditie in 2011 is daar een nieuwe passie bijgekomen: Noordzeewrakduiken. Een nieuwe wereld ging voor hem open en sindsdien is hij met alle opvolgende expedities meegegaan. Zijn werk onderscheidt zich door kleurrijke groothoek- en macrofotografie met een goed gevoel voor compositie ondanks moeilijke condities.
Willem Heijdeman
Willem Heijdeman is een fervent duiker, instructeur en onderwaterfotograaf. Hij geniet elke duik van de rust en schoonheid onder water, zowel in Nederland als in de tropen. Met de Noordzee hebben wij een prachtig en uniek natuurgebied in onze voortuin, iets dat nog te weinig mensen zich realiseren. Zijn deelname aan de activiteiten van Duik de Noordzee Schoon komt, naast zijn liefde voor wrakduiken, voort uit de behoefte om een bijdrage te leveren aan een bredere bewustwording en verantwoordelijkheidsgevoel ten opzichte van de Noordzee.
Wouter Lengkeek
Wouter Lengkeek is marien bioloog en directeur van Bureau Waardenburg. Hij is beroepsduiker en gespecialiseerd in de ecologie van hard substraat levensgemeenschappen. Als wetenschappelijk duiker bestudeert Wouter inmiddels ruim 10 jaar het leven op harde substraten in verschillende zeeën.
Wouter Mennen
Wouter Mennen is begonnen met duiken in het jaar 2000 en sindsdien heeft hij zich met veel enthousiasme ontwikkeld in het sportduiken, wrakduiken, technisch duiken en grotduiken. Ook is hij actief brandweerman en brandweerduiker. Hij heeft in 2013 voor SDDNZS deelgenomen aan de expeditie Noordzee kustzone en gaat ook de komende expeditie(s) graag weer mee. Hij hoopt zich opnieuw nuttig te gaan maken bij allerlei werkzaamheden als vullen, filmen, wrakonderzoek en documentatie en natuurlijk het verwijderen/bergen van netten en vistuig. Deze expedities geven hem de kans om het avontuurlijke van het wrakduiken te combineren met inzet voor het goede doel. Hij hoopt mensen bewust te maken van zowel de schoonheid als de kwetsbaarheid van de Noordzee onder de waterspiegel.