Expeditie Noordzee 2014 vertrekt vanavond - Stichting De Noordzee

Cor Kuyvenhoven_DSC4423Vanavond tot en met 13 september 2014 gaat Stichting Duik de Noordzee schoon weer op expeditie op de Noordzee. De expeditie vertrekt uit Scheveningen. De duikers gaan duiken in vier beoogde beschermde natuurgebieden. Via de Klaverbank varen we naar de Doggersbank. Daarna terug over de Centrale Oestergronden en het Friese Front.

De duikers van Stichting Duik de Noordzee schoon zullen hier op nieuwe wrakken en andere biologische en cultuurhistorische hot spots in belangrijke gebieden duiken. Het Wereld Natuur Fonds heeft zich ook bij de expeditie aangesloten om beoogde beschermde gebieden beter in kaart te brengen, onder de aandacht te brengen bij het Nederlandse publiek, beschermingsmaatregelen te treffen voor het gebied en proefprojecten te starten voor herstel van  schelpenbanken en wrakken met een relatief hoge ecologische waarde te beschermen.

Net als eerdere expedities, gaat ook vanuit Stichting De Noordzee iemand mee aan boord: Christa Blokhuis gaat onderzoek doen naar plastic in zee. Ze zal monsters nemen van het water en de zeebodem. Ook van andere organisaties stappen er deelnemers op, biologen van Bureau Waardenburg, NIOZ, Stichting ANEMOON, Gimaris en IMARES zullen onderzoek doen op de wrakken. In samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zullen vrijwilligers van Stichting Duik de Noordzee Schoon de cultuurhistorische waarde van de wrakken in kaart brengen.

Zie ook de website van Duik de Noordzee schoon En meer informatie over de Expedities van eerdere jaren: Expeditie Doggersbank tussenresultaten wijzen op ontdekking van nieuw habitat in Nederlandse Noordzee Expeditie Doggersbank toont aan beschermen van scheepswrakken van groot belang