FAO waarschuwt voor gevolgen klimaatverandering - Stichting De Noordzee

Vissers zullen meer moeten doen om de gevolgen van de klimaatverandering aan te kunnen. Het voortdurende probleem van overbevissing moet ook beter worden aangepakt. Dit zijn belangrijke conclusies van De Wereld Voedsel Organisatie FAO in haar twee-jaarlijks overzicht van de toestand van de wereldwijde visserij en viskweek, dat deze week werd gepubliceerd.
Door de klimaatverandering verandert de verspreiding van vissoorten. Maar ook de seizoenen van biologische processen veranderen, waardoor de voedselketens beinvloed worden. De gevolgen daarvan voor de visproductie kunnen niet worden voorspeld. Gemeenschappen die sterk afhankelijk zijn van de visserij kunnen in serieuze problemen komen als visbestanden verder dalen.
Gebieden met de meeste overbeviste bestanden zijn de Noord-Oost Atlantische oceaan, de westelijke Indische oceaan, en de westelijke Stille oceaan. De FAO is ook kritisch over het gebrek aan voortgang in de regulering van diepzee bodemtrawl visserij, het beheer van haaienvisserij en de bestrijding van illegale visserij.