Filter Challenge: 3733 filters op 500 meter strand - Stichting De Noordzee

Stichting De Noordzee en TrashureHunt organiseerden de Filter Challenge tijdens de etappe Scheveningen – Wassenaar van de Boskalis Beach Cleanup Tour. Op 500 meter strand werden maar liefst 3733 sigarettenfilters gevonden.

 

Tijdens deze etappe waren 150 vrijwilligers aanwezig die in totaal 607 kilo afval ophaalden! Er werd een wedstrijd georganiseerd met een groep van lokale surfers en 40 deelnemers die onderverdeeld werden in twee teams die tegen elkaar streden om zoveel mogelijk filters te vinden. Op deze 500 meter zijn in totaal 3733 sigarettenfilters gevonden.

Inschatting is dat er ongeveer 4,5 biljoen sigarettenfilters jaarlijks ongewenst in het milieu terecht komen (Surfrider Foundation, 2016). Sigarettenfilters behoren daarom tot de top 3 meest gevonden afvalitems op toeristische stranden wereldwijd. Per jaar worden er tijdens strandschoonmaak acties wereldwijd jaarlijks meer dan 2 miljoen sigarettenfilters opgeruimd. Ook in Nederland worden er veel sigarettenfilters op het strand gevonden. Vorig jaar zijn 17 strandafval monitoringen uitgevoerd door Stichting De Noordzee op toeristische stranden. Per 50m strand zijn er gemiddeld 113 sigarettenfilters gevonden en was het het meest gevonden item (57% van het totaal aantal gevonden items). Tijdens de zomeropruimactie van TrashureHunt zijn er alleen al dit jaar 16.183 sigaretten filters gevonden op het strand van Scheveningen. Vandaag komen er daar dus 3733 bij.

Sigarettenfilters zijn schadelijk voor het milieu en dragen bij aan de plastic soup. Filters bestaan voor 95 procent uit cellulose acetaat (plastic) en bevatten chemische stoffen. Een sigarettenfilter kan tot wel 8 liter water vervuilen. Daarnaast kunnen filters aangezien voor voedsel en kunnen schadelijk zijn voor zeezoogdieren, vogels en vissen.

Sigarettenfilters horen niet in zee of op het strand.

Met deze etappe wil Stichting De Noordzee aandacht vragen voor de sigarettenfilter vervuiling op de Nederlandse stranden en roept strandbezoekers op om sigarettenfilters netjes in de asbak te gooien voor een schoon strand en een gezonde zee.

Beeld: Stefan van der Kamp