Flink monster #expeditie #doggersbank - Stichting De Noordzee

Vanochtend vroeg op om ons voor te bereiden op de eerste monstername van de expeditie. Het vroege opstaan had toch nog wel zijn voordelen. Zodra wij de deur uitstapten zagen wij namelijk een dolfijn/walvisachtige bovenkomen. Het ging helaas te snel om te kunnen zeggen welke soort het was, maar het was een leuke beloning voor het vroeg opstaan. Triest genoeg had onze collega Joop ook een jan-van-gent gespot met een groot stuk plastic om zijn nek. Zo zie je maar weer dat de schadelijke effecten van ons afval zelfs hier, zo ver op de zee, overduidelijk zijn.
Het nemen van het eerste monster verliep niet zo soepel als gehoopt, in verband met tegenstrijdige windrichting en stroming, maar wij hebben toch een flink monster kunnen krijgen nadat het net een goed uurtje in het water had gelegen. Vlak nadat wij ons monster hadden verzameld werd er weer gedoken door de biologen. De biologen hebben veel monsters kunnen nemen van verschillende aanwezige soorten, en na het onderzoeken van hun buit is er misschien mogelijkheid op een nog niet ontdekte soort!
Door de goede weersomstandigheden konden wij vandaag nog een tweede monster nemen op dezelfde locatie. De wind en stroomrichting waren dit keer wat beter op elkaar ingespeeld dus de monstername verliep beter en wij hadden met een half uurtje genoeg verzameld voor ons onderzoek. Met twee monsters op één dag zijn we weer redelijk op schema, van miniaal één monster per dag. Na dat we het 2e monster goed en wel binnen hadden namen de golven en de wind toe, waarna we koers hebben gezet naar het uiterste stukje Nederlandse Noordzee op de Doggersbank.
Voor de aankomende dagen ziet het er goed uit, de wind zal morgen in de loop van de dag gaan liggen en het zonnetje gaat zelfs schijnen. Er wordt door een aantal optimisten zelfs gezegd dat het donderdag zo’n 28 graden zou kunnen worden. Of dit allemaal waar is valt nog te bezien, maar het schept wel hoop voor de mensen met welke vorm van zeeziekte dan ook.
Lars en Nils
Vandaag helaas geen interview vanwege de drukke werkzaamheden rond het “bruinsvis spotten”
Bekijk het achtergrond verhaal en de andere blogs hier.
Bekijk hier de Expedtie Doggersbank 2012 blogs van alle deelnemers