Franse Jan van Gent dood door Nederlands afval? - Stichting De Noordzee

Franse Jan van Gent dood door Nederlands afval?
Op 23 juni berichtten wij over een Jan van Gent die gefotografeerd was met een “jasje” van plastic. In dat stukje wordt verteld dat Jan van Genten regelmatig gezien worden met plastic of vishaken uit hun bek. Heel toevallig kregen we de afgelopen week een melding binnen van zo’n Jan van Gent.
Op het strand van Texel werd een Jan van Gent gevonden die blijkbaar gestikt was in een stuk plastic. Het bleek dat de Jan van Gent geringd was in Jersey, een eiland dat ligt in het Kanaal, tussen Engeland en Frankrijk. Er is contact opgenomen met de organisatie die de Jan van Gent geringd heeft. Wij hopen binnenkort meer informatie te kunnen geven over dit dier.
Afval in zee veroorzaakt problemen voor het zeeleven: dieren raken verstrikt of zien de plastic voorwerpen aan voor voedsel. Een ander probleem vormen micro-plastics. Deze zeer kleine plasticdeeltjes worden opgenomen in de voedselketen. Stichting De Noordzee zet zich daarom samen met de overheid en het bedrijfsleven in om de hoeveelheid afval in de Noordzee te verminderen.