Geen 150.000 ballonnen de lucht in op 30 april - Stichting De Noordzee

Het organisatiecomité van Koninginnedag wil op 30 april als afsluiting van de koningsvaart in Amsterdam 150.000 ballonnen oplaten. Dit vindt Stichting De Noordzee een heel slecht plan. Die ballonnen komen ook weer ergens neer en veroorzaken onnodig vervuiling.

Burgemeester Van der Laan heeft weliswaar als reactie op gemeenteraadsvragen van de Partij van de Dieren aangegeven dat het om afbreekbare ballonnen gaat en dat er geen lintje aan de ballonnen zit, toch zal zo’n ballon geruime tijd in de natuur rondzwerven en ook in zee terecht komen. De ballon zou in een half jaar oplossen, dat is evengoed een lange tijd. Vogels zien de drijvende ballon voor voedsel aan.

We kunnen ze moeilijk vragen een half jaar lang even geen ballonnen te eten. De gemeente Amsterdam en het organisatiecomité geven niet bepaald het goede voorbeeld. Voor een feestje zomaar 150.000 ballonnen de lucht in laten, die later als zwerfvuil in het milieu terechtkomen. Stichting De Noordzee doet geregeld afvalmonitoringen op de Nederlandse stranden en vindt hierbij steeds meer ballonresten op de stranden. Er liggen langs de hele kust wel tienduizenden ballonresten. 

Op facebook is de actie gestart om te zorgen dat de ballonoplating niet doorgaat. Sluit je ook aan! https://www.facebook.com/events/320991674696307/321051534690321/