Geen lood om oud ijzer: Alternatieven voor vislood - Stichting De Noordzee

Als Noordzeeduiker zie ik het bij elke duik liggen: visloodjes op en rond de wrakken in de Noordzee. Lood wordt door sportvissers gebruikt om te kunnen werpen en om het aas bij de bodem te houden in sterke stroming. Helaas verliezen de sportvissers op de Noordzee jaarlijks honderden tonnen lood doordat lijnen afbreken bij het vasthaken op wrakken. Lood is een giftig metaal en zou daarom niet achter mogen blijven op de zeebodem. De oplossing is simpel: niet meer vissen met lood, dan kan je het ook niet verliezen.
Maar wie vandaag een hengelsportzaak binnenstapt ziet vrijwel alleen lood als gewicht, soms zijn er zelfs gietmallen te koop om thuis lood te gieten. Als je dus als sportvisser je best wilt doen om geen lood achter te laten, is het niet makkelijk. Gelukkig wordt er nu gewerkt aan een oplossing. Sportvisserij Nederland is samen met het Waterschap Zeeuwse Stromen en twee bedrijven, Q-baits en Modified Materials BV aan de slag gegaan om loodvrije gewichten te ontwikkelen. Stichting De Noordzee steunt dit initiatief en gaat samen met de ontwikkelaars, vereniging Kust & Zee en team Duik de Noordzee schoon aan de slag om deze producten te stimuleren.
Kortgeleden mocht ik zelf de ontwikkelde prototypen aanschouwen en het zag er veelbelovend uit. De ontwikkelde alternatieven varieerden van hightech ankerlood tot simpele dikke gewichten, met materiaal van steen tot geperst ijzerpoeder. Hopelijk lukt het de ontwikkelaars deze producten dit jaar nog in de markt te zetten, dan kunnen we eindelijk het gebruik van het giftige lood een halt toe roepen.