Geen verbod wel vermindering plastic zakjes in Europa - Stichting De Noordzee

Plastic tassenEr komt géén verbod op plastic tasjes in Europa, zoals de Europese Commissie eerder voorgesteld heeft. De Commissie heeft na lang onderhandelen een voorstel van het Europese Parlement en de lidstaten goedgekeurd om het gebruik van plastic tasjes terug te dringen. Zo willen ze dat er minder lichtgewicht plastic tasjes komen. Europese lidstaten kunnen nu stappen nemen om gratis wegwerptasjes dunner dan 50 micrometer uit te bannen. De vraag is echter of dit tot minder plastic zal lijden. Zo denkt de Raad Nederlandse Detailhandel dat deze maatregel ervoor zal zorgen dat de winkels overgaan op dikkere plastic tasjes.

180 plastic zakken per jaar

Een Europeaan gebruikt gemiddeld 180 plastic zakken per jaar, waarvan 90% wegwerpzakjes. De lidstaten en het EU Parlement willen het gebruik van de wegwerptasjes in fases terugdringen, van 90 tasjes per persoon in 2019 tot 40 in 2025. Alternatief is een prijs voor het tasje vragen of er kan belasting op worden geheven (Bron: NOS).

Gemiddeld 15 plastic zakken op 100m

De plastic zakken komen ook in zee en op de stranden terecht. Zo vonden we dit jaar gemiddeld 4 grote plastic zakken en 11 kleine zakjes per 100 meter strand, tijdens de afvaltellingen die we sinds 2002 op vier stranden uitvoeren in opdracht van Rijkswaterstaat. Plastic zakken in zee breken af in kleine stukjes en worden door zeedieren aangezien voor voedsel. Zo verwarren zeeschildpadden plastic tassen met kwallen en eten het op.