Gestreepte dolfijn spoelt aan op Vlieland - Stichting De Noordzee

Gisteren werd op het Vlielander Noordzeestrand een levende dolfijn aangetroffen door de chauffeur van de Vliehors express.
Determinatie door de chauffeur werd bevestigd door walvisdeskundige Camphuysen van het NIOZ en het bleek om een gestreepte dolfijn te gaan. Een zeldzame soort in de Noordzee. Enige jaren geleden is er ook een dergelijke dolfijn op Vlieland aangespoeld maar in dat geval ging het om een dood exemplaar dat inmiddels in de collectie van Naturalis is opgenomen.
Dit dier had een goede conditie en er werd besloten om de dolfijn niet terug te duwen de zee in maar op transport te stellen naar de haven in afwachting van het advies van experts. Rijkswaterstaat-medewerker Witting heeft de dolfijn samen met Johan van de Berg uit Alphen aan de Rijn (een vakantiegast die vrijwillig de Vliehors expres verruilde voor het RWS-voertuig om de dolfijn onderweg nat te houden) naar de schuur van Staatsbosbeheer gebracht waarna het advies van deskundigen ertoe heeft geleid dat de dolfijn met behulp van de KNRM enkele kilometers buiten de kust weer is uitgezet.