Gisteren heeft het Openbaar Ministerie (OM) in de rechtbank in Rotterdam boetes tot 750.000 euro geëist tegen zes ondernemingen, die tot het Nederlandse Seatrade concern behoren. Tegen de leidinggevenden van twee ondernemingen eist het OM gevangenisstraffen tot zes maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Het OM verwijt de verdachten dat zij in strijd met de Europese regels voor overbrenging van Afvalstoffen in 2012 schepen hebben laten slopen op stranden in India en Turkije.
Schepen zijn nog miljoenen waard door recycling van staal en scheepsonderdelen. Door uitbuiting en gebrek aan milieuregels levert een oud schip het meeste op als de sloop gebeurt op stranden in onder meer Bangladesh, India en Pakistan. Het slopen op deze zogenaamde sloopstranden gaat echter gepaard met enorme vervuiling en er vallen jaarlijks vele doden en gewonden door ongelukken. Daarnaast is er geen adequate behandeling van afvalstromen die van de werf af komen.
Stichting De Noordzee heeft zich in de afgelopen jaren actief ingezet om een einde te maken aan deze praktijken. Stichting De Noordzee is medeoprichter en lid van het NGO Shipbreaking Platform, een internationale coalitie van 20 mensenrechten- en milieuorganisaties die zich inzet voor veilige en schone sloop van schepen.
‘Het ontmantelen en recyclen van schepen moet gebeuren in een gecontroleerde omgeving, niet op een strand met gevaar voor mens en milieu. We zien deze zaak als een belangrijk signaal dat de Nederlandse overheid de sloop van schepen nauwlettend in de gaten houdt. Aanstaande woensdag gaat de zitting weer verder in de rechtbank in Rotterdam. We volgen de zaak met veel belangstelling.’ – Mara Francken, projectleider Schone Scheepvaart