In 2017 zijn wij samen met IVN Natuureducatie en de Plastic Soup Foundation een grootschalig onderzoek gestart naar de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van afval op rivieroevers. Het onderzoek wordt uitgevoerd met de hulp van ‘burgerwetenschappers’ en is onderdeel van het project Schone Rivieren, dat plasticvrije rivieren in 2030 als doel heeft. Al zo’n vierhonderd vrijwilligers doen sinds 2017 onderzoek. Voor drie locaties zijn we op dit moment op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Langs de Maas (met name rond Eijsden en de Biesbosch), de Waal (locatie in overleg) en langs de Nieuwe Merwede, het Hollands Diep, de Dordtsche Kil en het Haringvliet.
Als vrijwillige rivierafvalonderzoeker monitor je (met z’n tweeën) twee keer per jaar het afval van je eigen toegewezen rivieroever. Voel jij je betrokken bij het rivierenlandschap en/of de afvalproblematiek? Woon je in de buurt van de Maas, de Waal of het Haringvliet? Wil je bijdragen aan een plasticvrije rivierdelta in 2030?
Om vrijwilliger te worden is het noodzakelijk om op één van de drie trainingsdagen aanwezig te zijn. Hier krijg je kennis en vaardigheden aangereikt om de metingen zelfstandig te kunnen uitvoeren. De trainingen worden gegeven op:
- Zaterdag 11 januari in Steyl (gemeente Venlo)
- Zaterdag 18 januari in Stellendam (gemeente Goeree-Overflakkee)
- Zaterdag 25 januari in (de omgeving van) Dordrecht.
Klik hier voor de hele vacature en hier om je direct aan te melden.