Goede VIS op de Dag van het Kookboek - Stichting De Noordzee

Zaterdag 1 november vond de dag van het Kookboek plaats in studio Bazaar, Amsterdam. De hele dag was er voor amateurkoks de gelegenheid een workshop bij een topkok te volgen.
Stichting De Noordzee was door uitgeverij KunstMag (uitgever van het receptenboekje Lang Leve Vis!) gevraagd om de bezoekers te vertellen over duurzaamheid van vis en VISwijzers uit te delen. Samen met meesterkok Albert Kooy, die regionale Goede VIS klaarmaakte.
De bezoekers konden leren MSC-gecertificeerde haring schoon te maken, of konden een paging wagen de oesters van het Wad open te breken. Ook was er krab uit de Noordzee, geleverd door de visser van de Wieringer 18. Dit is de enige visserboot, die ontsnappingsluiken in de netten heeft om de vis te laten ontsnappen en dus om bijvangsten te verminderen. De hobbykoks konden een heerlijke krabsalade klaarmaken. Daar moest je wel wat voor over hebben, want het openbreken van de krabbenpoten en het eruit pulken van het krabvlees was niet gemakkelijk.
Er kwam een geinteresseerd publiek op de kookworkshops af en veel bezoekers hadden zelf een professionele achtergrond in de richting van horeca/koken.
Goed om te merken was dat zeer veel visliefhebbers de VISwijzer kenden en thuis op de koelkast hadden hangen! Dat is mooi, want we zijn nu al weer druk bezig met de nieuwe VISwijzer voor 2009, die in het voorjaar gepresenteerd zal worden.