Geregeld spoelen bruinvissen op onze kust aan met verwondingen die vragen oproepen. Zijn ze in een scheepsschroef terecht gekomen, zijn ze terecht gekomen in een vissersnet en losgesneden of
zijn ze aangevallen door een grijze zeehond? Deze vragen houden wetenschappers, vissers en milieuorganisaties, waaronder Stichting De Noordzee, al flink wat jaren bezig.
Jan Haelters van VLIZ is er sinds 2012 van overtuigd dat het voorkomt dat grijze zeehonden bruinvissen aanvallen, doden en eten. Tot nu toe waren hier vooral indirecte bewijzen voor, zoals bijt- en klauwwonden. Niemand had het ooit zien gebeuren. Dat is nu veranderd.
In een artikel in Marine Mammal Science dat onlangs verscheen rapporteren onderzoekers dat ze op 19 april 2013 in de buurt van Gap Gris Nez in het noorden van Frankrijk hebben gezien dat een grijze zeehond (een mannetje van ongeveer 3 meter) een jonge bruinvis (van ongeveer 2 meter) aanviel. De zeehond dook op van onder de bruinvis en beet m in zijn hoofd. Een tweede aanval volgde snel. De onderzoekers zagen daarna de zeehond eten van de bruinvis.
De vraag is dus niet langer of grijze zeehonden bruinvissen eten, wel blijft onduidelijk hoe vaak dit voorkomt. Ondanks jarenlang intensief bruinvisonderzoek was het namelijk niet eerder waargenomen. Jan Haelters: Het lijkt een lokaal fenomeen, misschien is het de persoonlijke smaak van een paar avontuurlijk ingestelde grijze zeehonden.
Een stukje van het raadsel van de aangespoelde en verminkte bruinvissen is opgelost.
Grijze zeehond valt bruinvis aan
leestijd: < 1 minuut