Grootste landelijke strandopruimactie van start: Stichting De Noordzee verwelkomt dit jaar 20.000e vrijwilliger - Stichting De Noordzee

Vandaag wordt de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee afgetrapt. Vijftien dagen lang maken duizenden vrijwilligers de héle Nederlandse Noordzeekust schoon. Bijna tweeduizend vrijwilligers hebben zich al aangemeld voor de dertig opruimacties: elke dag wordt het strand tegelijkertijd in het noorden en in het zuiden van het land opgeruimd, te beginnen in Cadzand en op Schiermonnikoog. Dit jaar is er een bijzondere mijlpaal: Stichting De Noordzee verwelkomt de 20.000e vrijwilliger sinds 2013. Ook is er extra aandacht voor vervuiling door sigarettenpeuken. Hoognodig: peuken blijven het meest gevonden afval op drukbezochte stranden en zijn zeer schadelijk voor de natuur en het milieu. Op dinsdag 15 augustus worden in Zandvoort de resultaten van de gehele Tour bekendgemaakt.

Mijlpaal: de 20.000e vrijwilliger

Enthousiaste deelnemers aan de jaarlijkse Beach Cleanup Tour
Beeld door: Lize Kraan

Deze editie verwelkomt Stichting De Noordzee de 20.000e vrijwilliger sinds het begin in 2013. De stichting noemt het geweldig dat zoveel strandliefhebbers zich inzetten voor een schoon strand, maar het laat ook zien dat afval echt bij de bron moet worden aangepakt. “We bedanken al die geweldige vrijwilligers. Tegelijkertijd is het wrang dat we de afgelopen tien jaar met hen meer dan 100.000 kilo afval hebben opgeruimd en dat het nog steeds zo’n groot probleem is. Voorkomen is beter dan genezen. Het is noodzakelijk dat er meer maatregelen komen om afval bij de bron aan te pakken,” stelt Ewout van Galen, hoofd programma’s bij Stichting De Noordzee. “Naar verwachting stijgt de komende decennia de productie van plastic wereldwijd enorm. Het is dweilen met de kraan open. Plastic vervuilt het milieu en bedreigt het zeeleven. De afvalkraan moet simpelweg dicht.”

Sigarettenpeuken: het meest gevonden afval op toeristische stranden

Stichting De Noordzee vraagt tijdens de Tour aandacht voor peukenafval. Op populaire stranden in Nederland zijn sigarettenpeuken het meest gevonden afval. Peuken, zeer schadelijk voor de natuur en het milieu, bestaan voor 95 procent uit plastic. Daarnaast bevatten ze allerlei giftige stoffen en kan één peuk wel duizend liter water vervuilen. “Ze horen absoluut niet thuis in de natuur,” vertelt Tourorganisator Sebastiaan Verkade van Stichting De Noordzee. “Het strand is geen asbak.” Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour worden elke dag alle peuken geteld, dat resulteerde vorig jaar in 86.954 peuken. Dit is volgens de stichting maar een fractie van het totale aantal peuken dat op het strand ligt.

Volg het goede voorbeeld van rookvrije stranden

BBCT18 Afval Sigarettenfilters (58) Mart Smit
Fotograaf: Mart Smit Beeld door: Mart Smit

Daarom roept Stichting De Noordzee kustgemeentes op rookvrije stranden in te voeren. Verkade: “Er is echt een momentum tegen peukenafval gekomen. Een aantal gemeentes geven een geweldig voorbeeld door rookvrije zones in te stellen op hun strand.” In 2019 werd op het strand van Renesse een vijfhonderd meter lange strook rookvrij gemaakt. De gemeente Noordwijk volgde met een rookvrije zone in 2022 en in 2023. Dit jaar willen de gemeentes Den Haag en Goeree-Overflakkee dit ook doen. Stichting De Noordzee hoopt dat alle gemeentes dit goede voorbeeld volgen.

Wethouder Jaap Willem Eijkenduijn van de gemeente Goeree-Overflakkee legt uit waarom zij een deel van hun strand rookvrij willen maken: “Als gemeente hebben we heldere plannen voor onze prachtige kustlijn. We streven ernaar om strandopgang 16 rookvrij te maken voor het aankomende strandseizoen. Deze stap illustreert onze toewijding aan het welzijn van onze inwoners en bezoekers, met zorg voor het milieu en de gezondheid van iedereen die onze stranden bezoekt. Wellicht is dit slechts het begin, en kunnen in de toekomst meer stranden volgen. Samen bouwen we aan een schoner en gezonder strandgebied.”

Inschrijven

Het is nog steeds mogelijk om deel te nemen aan één of meerdere etappes. Inschrijven kan via http://www.beachcleanuptour.nl/etappes. Naast de opruimactie staat er op diverse locaties een Noordzeekraam waar strandbezoekers tussen 11.00u en 16.00u opruimmaterialen kunnen lenen.

Over Stichting De Noordzee

Stichting De Noordzee is al ruim 40 jaar dé organisatie als het gaat om bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee. De organisatie staat voor een schone en gezonde Noordzee die duurzaam wordt gebruikt. De stichting werkt aan het bereiken van een gezond ecosysteem dat invloeden van buitenaf weerbaar en veerkrachtig opvangt. Volgens Stichting De Noordzee moet de Noordzeenatuur altijd het uitgangspunt zijn voor duurzaam gebruik. De organisatie komt op voor de Noordzee en werkt samen met andere partijen aan oplossingen voor huidige en toekomstige uitdagingen op de Noordzee. De jaarlijkse landelijke strandschoonmaakactie, de Boskalis Beach Cleanup Tour, is mogelijk dankzij de steun van de hoofdsponsor Boskalis en vele andere partners.

BBCT18 Afval Sigarettenfilters (57) Mart Smit

Peukenvrije stranden voor een schone en gezonde Noordzee

Het stra nd is geen asbak! Daarom komt  Stichting  De Noordzee in actie voor  peukenvrije stranden . Help jij ook mee? S igarettenpeuken  zijn…