Grootste schoonmaakactie Nederlandse stranden van start - Stichting De Noordzee

Vanochtend is de derde editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour van start gegaan in Cadzand. Van 1 tot 27 augustus maakt Stichting De Noordzee met hulp van vele vrijwilligers het hele Noordzeestrand schoon, van Zeeland tot en met de Wadden – een afstand van 350 kilometer. Reeds 1200 vrijwilligers hebben zich al voor één of meerdere etappes ingeschreven.

Om 11.00 uur is de Boskalis Beach Cleanup Tour officieel van start gegaan bij Moio Beach in Cadzand. Wethouder Albert de Bruijn van de gemeente Sluis knipte samen met Arriën Kruyt, interim directeur van Stichting De Noordzee, het lint door. Hierna vertrokken de 40 deelnemers voor de eerste etappe die eindigt in Breskens.

In 27 etappes van +/- 10 kilometer maakt Stichting De Noordzee de hele Noordzeekust schoon, beginnend in Cadzand, Zeeland, en eindigend op 27 augustus op Schiermonnikoog. Afvalverwerkingsdienst Van Gansewinkel zamelt het afval in, dat deelnemers van de stranden halen, scheidt en recyclet het. Connexxion zorgt ervoor dat de deelnemers weer terug worden gebracht naar de startlocatie. Frisian Motors stelt een elektrische strandkar beschikbaar. Gedurende de opruimactie vinden er diverse activiteiten plaats, zoals een etappe met het Wereld Natuur Fonds (11 augustus) en Supporter van Schoon (13 augustus), een speciale vrijgezellenetappe (15 augustus), de Stayokay familiedag (16 augustus) en een Corona Sunsets Party als feestelijke afsluiting (27 augustus).

Waarom opruimen?
Het strand ligt bezaaid met afval; per 100 meter strand liggen er gemiddeld 400 afvalitems. Als dit niet wordt opgeruimd en in zee terechtkomt, vormt het een gevaar voor het leven in zee. Het belangrijkste doel van de opruimactie is aandacht vragen voor dit probleem. Daarnaast is er bij elke etappe een afvaltelling, waarbij al het afval op 100 meter strand geteld en ingevoerd wordt in de Strandscanner app. Met gegevens over de hoeveelheid en herkomst van het afval, pakt Stichting De Noordzee het probleem bij de bron aan.

Sponsoren en partners
De Boskalis Beach Cleanup Tour wordt mogelijk gemaakt door: Boskalis, Corona, Wereld Natuur Fonds, Stichting Nederland Schoon, van Gansewinkel, Connexxion, Stayokay, Pride PR, Frisian Motors, Handed By, Interface en Fonds 1818. Zie hier het volledige overzicht van al onze partners.

Stichting De Noordzee wil graag zoveel mogelijk deelnemers, want hoe meer mensen, hoe schoner de stranden gemaakt kunnen worden. Kijk voor meer informatie, overzicht van de etappes en inschrijven op www.beachcleanuptour.nl.