Hackathon over visserijafval leverde vier toepasbare ideeën op - Stichting De Noordzee

Persbericht – Afgelopen twee dagen organiseerde Stichting De Noordzee een hackathon over visserijafval op Urk. Vier multidisciplinaire teams werkten aan vier verschillende uitdagingen. Meer dan dertig enthousiaste deelnemers hebben zich ingezet voor een schone zee. De teams presenteerden zaterdagmiddag hun resultaten. Team DataQuest won €2000,- om hun idee voor afvalregistratie door te ontwikkelen. Stichting De Noordzee organiseerde VisHack II om visserijafval dat nu nog aanspoelt op de Nederlandse kust aan te pakken.

Data verzamelen met een afvalzak
Het winnende team werkte tot diep in de nacht aan software waarmee met QR-codes op afvalzakken precies gemeten kan worden wat voor afval welke boot aan wal brengt. De sector kan zo laten zien hoe ze zich inzetten voor een schone zee. Op dit moment ontbreken er exacte cijfers over de hoeveelheid bedrijfsafval (waaronder huishoudelijk afval, oud vistuig en klein gevaarlijk afval) die vissersschepen afgeven. 

Makkelijk, goedkoop en praktisch 
De tweede prijs van €500 ging naar Team Schoon Schip. Dit team bedacht een ‘inflikkerbak’. Deze bak sluit aan op de sorteerband op het dek, zodat vissers terwijl ze vis sorteren opgevist afval (groot en klein) in één beweging weg kunnen gooien. Dit plan voldeed volgens de jury volledig aan de vereisten: makkelijk, goedkoop en vandaag nog toepasbaar. 

Alleen maar winnaars
De jury bestond uit Geert Post, wethouder van Gemeente Urk, Juriean Brands, secretaris van Bestuurlijk Platform Visserij en Barbara Holierhoek, bestuurslid Hulp in Nood en Ons Belang. De keuze viel de jury zwaar. Ze loofden de twee geldprijzen uit, maar vonden ook de andere ideeën de moeite waard om door te ontwikkelen. Team Happy Nets wil klimrekken van omgesmolten visnetten plaatsen in visserijgemeenten, om kinderen te leren dat netmateriaal geen afval maar een grondstof is. Bij Team Lossen en Crossen stond het gemak van de visser centraal: het team bedacht een simpele, stapelbare afvalbak voor alle type afvalstromen. De VisHack eindigde met veel positieve energie: de aanwezigen uit de visserijsector willen aan de slag gaan met de resultaten van de hackathon.