Havenbedrijven gaan olie terugwinnen uit plastic - Stichting De Noordzee

Op 4 september presenteren de Plastic Soup Foundation, Stichting De Noordzee en Nature Group een milieu technologisch experiment waarmee de plastic afvalketen in de Rotterdamse Haven definitief kan worden gesloten: ‘Collect your own Fuel’. Dat gebeurt tijdens de opening van Port Exhibition Rotterdam: Mosselen aan de Maas.
Sinds januari 2013 is er door meerdere partijen in de Rotterdamse haven in alle stilte gewerkt aan een revolutionair plan: het terugwinnen van olie uit plastic afval dat van schepen komt.
Het plan bestaat uit drie onderdelen:
– Voorlichting en bewustwording voor de beroepsvaart
– Een (toekomstig) beloningssysteem voor het gescheiden aanleveren van plastic
– Het omzetten van ‘plastic soep’ en troep in bruikbare brandstof (‘Fuel’)
‘Collect your own Fuel’ moet uiteindelijk resulteren in een afname van de alsmaar groeiende ‘plastic soep’ aan de bron: zowel die van land als vanaf (binnen)schepen. Daarnaast past dit unieke voorbeeld van circulaire economie uitstekend binnen het streven van het Havenbedrijf om Rotterdam de Groenste Ecopoort van Europa te maken.
Na de lancering van ‘Collect your own Fuel’ reiken de Plastic Soup Foundation, Stichting De Noordzee én de organisatie van Mosselen aan de Maas een nieuwe en jaarlijks terugkerende prijs uit aan het bedrijf dat zich in 2013 het hardst heeft gemaakt voor innovatie & duurzaamheid in de Rotterdamse haven: de Plastic Soepterrine.