Hele Noordzeekust schoon: 2.764 vrijwilligers ruimen 11.163 kilo afval op - Stichting De Noordzee

In 15 dagen tijd onder andere 14.696 sigarettenpeuken en 4.896 ballonresten gevonden   

De Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee kwam op 15 augustus ten einde in Zandvoort. Hier werden de resultaten van vijftien dagen strandschoonmaak feestelijk onthuld. De organisatie kreeg hulp van 2.764 vrijwilligers tijdens het opruimen van de hele Noordzeekust. In ruim twee weken tijd haalden de deelnemers 11.163 kilo afval van het strand. Dit jaar was er speciale aandacht voor ballonresten, een veel gevonden afvalitem op de stranden: ruim 4.896 ballonresten werden opgeruimd. Tijdens de filteretappe van acht kilometer strand tussen Hoek van Holland en Monster ruimden de vrijwilligers bijna 15.000 sigarettenpeuken op. Vorig jaar haalde Stichting De Noordzee samen met 2.748 vrijwilligers 14.929 kilo afval van de stranden. Dit verschil kan onder andere komen door de windstille weken door de recente hittegolf, de stand van de wind en zeestromen, de hoeveelheid badgasten en andere schoonmaakacties.

Floris van Hest, directeur van Stichting De Noordzee, kijkt met een dubbel gevoel naar de resultaten: “We zijn ontzettend blij dat we hulp hebben gekregen van zoveel vrijwilligers en er samen voor kunnen zorgen dat 11.163 kilo afval niet in zee terechtkomt. Tegelijkertijd laten deze resultaten zien dat het afvalprobleem nog steeds ontzettend groot is. Het blijft noodzakelijk om het afvalprobleem bij de bron aan te pakken.” 

In één dag 14.696 sigarettenfilters 

De etappe die plaatsvond op het acht kilometer lange strand tussen Hoek van Holland en Monster, stond in het teken van sigarettenfilters. De deelnemers hielden tijdens deze etappe alle filters die zij vonden apart van de rest van het afval. In totaal ruimden zij maar liefst 14.696 sigarettenfilters op, wat gemiddeld neerkomt op 184 filters per 100 meter strand. Stichting De Noordzee vraagt aandacht voor sigarettenfilters, omdat deze schadelijk zijn voor het milieu. Ze vergroten de plasticsoep en zeedieren zien de filters aan voor voedsel, waardoor ze kunnen overlijden. Een filter bestaat voor 95 procent uit cellulose acetaat (plastic) en kan tot wel 8 liter water vervuilen.

Harde schijf, Duitse weersonde, Chinese tofu en veel plastic scheermesjes

Tijdens de Beach Cleanup Tour doen deelnemers de meest bizarre vondsten. Zo vonden vrijwilligers dit jaar een harde schijf, een Chinese pot tofu, een Duitse weersonde, wc-brillen, televisies en een stuk speelgoedtreinrails. Het grootste deel van het afval bestaat net als tijdens de voorgaande vijf edities uit plastic items, zoals doppen, stukken visnet, drank- en snoepverpakkingen en kleine stukjes plastic. Ook ballonresten werden veelvuldig gevonden. Deze werden apart ingezameld, om aandacht te vragen voor het probleem dat het oplaten van ballonnen veroorzaakt. Vaak belanden deze ballonnen in zee, waar dieren het rubber aanzien voor voedsel en vogels verstrikt kunnen raken in de plastic sierlinten aan de ballonnen. 

Over Stichting De Noordzee 

Stichting De Noordzee is de natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee. De organisatie streeft naar een gezonde zee vol vis en ander leven. Stichting De Noordzee is actief op de thema’s: beschermde natuur, schone zee, duurzame visserij en natuurvriendelijke energie. De Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee is mogelijk dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij en andere partners. Sinds de eerste editie in 2013 haalde Stichting De Noordzee samen met 11.889 vrijwilligers in totaal 83.518 kilo afval van de Nederlandse stranden.