Hele Noordzeekust schoon: strand verlost van 10.991 kilo afval - Stichting De Noordzee

Het zit erop! Na twee weken keihard werken finishte onze Boskalis Beach Cleanup Tour vandaag in Zandvoort. Samen met 2568 vrijwilligers hebben we de héle Noordzeekust opgeruimd. In totaal verlosten we het strand van 10.991 kilo afval, waaronder  waaronder meer dan 4935 rietjes en wegwerpbestek. In 2018 werd er 11.163 kilo opgeruimd. 

Opvallend dit jaar is dat in Zeeland twee keer zoveel afval werd gevonden ten opzichte van vorig jaar. Ook op de Waddeneilanden is meer afval geruimd dan voorgaande jaren. Vanwege het stormachtige weer is er in Noord- en Zuid-Holland dit jaar wat minder afval gevonden. 

Ewout van Galen, onze Programmaleider Schone Zee, geeft aan dat de jaarlijkse opruimactie noodzakelijk is: ”We zijn ontzettend dankbaar dat we hulp hebben gekregen van zoveel vrijwilligers en er samen voor kunnen zorgen dat 10.991 kilo afval niet in zee terechtkomt. Tegelijkertijd laten deze resultaten zien dat het afvalprobleem nog steeds ontzettend groot is. Het blijft nodig om het afvalprobleem bij de bron aan te pakken.” 

4935 rietjes en wegwerpbestek apart ingezameld
Dit jaar zamelden we rietjes en wegwerpplastic apart in om aandacht te vragen voor de problemen die dit afval veroorzaakt. In totaal zijn er maar liefst 4935 rietjes en wegwerpbestek opgeruimd! Dit afval is schadelijk voor vissen, vogels en zeezoogdieren omdat ze het aan kunnen zien voor voedsel of erin verstrikken. Wij pleiten voor aanpak bij de bron, goed afvalmanagement en het voorkomen van zwerfafval door toerisme. 

Van strandafval naar strandbankje
Ook Plastic Fantastic, een coöperatie die zich inzet om plastic te recyclen tot producten, was bij de finish aanwezig. Tijdens drie etappes werd het afval aan het eind van de dag door Plastic Fantastic gerecycled en verwerkt tot hoogwaardige producten voor de betrokken gemeentes. Zo ontving gemeente Bergen een bankje gemaakt van strandafval. Samen met Plastic Fantastic onderzoeken we hoe het strandafval, dat voor meer dan 90% uit plastic bestaat, een nieuw leven kan krijgen. 


Wil je ons blijven volgen? Tof! Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.