Helium ademen op de Klaverbank - Stichting De Noordzee

Sinds vorig jaar werk ik samen met een groep Noordzeeduikers om een geweldige expeditie te organiseren: 10 dagen duiken op de Bruine bank, Klaverbank en Doggersbank. Van 10 tot 20 juni gaat het gebeuren en we zijn momenteel druk bezig met de voorbereidingen. Onderdeel daarvan is een IANTD opleiding met speciale ademgassen om diepere duiken veilig te kunnen maken, maritieme overlevingstrainingen en vooral veel overleg.
De opleiding is nodig omdat de Klaverbank meer dan 40 meter diep is. Daarbij ademen de teamleden een speciaal gasmengsel met toegevoegde helium (ballongas). Door het helium zullen we helderder kunnen denken onder water omdat we minder bedwelmd worden door stikstof op grote diepte. Tijdens de paasdagen hebben we daarom intensief geoefend met grote flessen en extra gasmengsels. Allemaal om de veiligheid onder water te verhogen en betere resultaten te kunnen behalen.
Het expeditieteam is met zorg samengesteld uit ervaren Noordzeeduikers van een zeer divers pluimage. Er gaan wetenschappers, biologen, journalisten, filmers, fotografen, informatietechnici en beroepsduikers mee aan boord. Het doel van de expeditie is om in woord en beeld vast te leggen hoe de riffen en zandbanken er onder water bijliggen en een bijdrage te leveren aan de bescherming daarvan. Er zullen onder andere een film, veel mooie foto’s en meerdere artikelen geproduceerd worden. Daarnaast gaan alle duikers bij iedere duik de aanwezige diersoorten monitoren om de kennis van de aanwezige fauna te vergroten.
Het hele team bestaan uit vrijwilligers. We hebben een heel goed en veilig schip gehuurd waar 20-30 duikers een week op moeten verblijven. Om het geheel te kunnen betalen zijn wij op dit moment op zoek naar sponsoren die een bijdrage willen doen aan het budget. Speciaal voor sponsoren zal er een serie mooie onderwaterfoto’s en een korte full HD onderwaterfilm gemaakt worden. Natuurlijk kunnen we ook op speciaal verzoek ergens naartoe varen om specifieke beelden te maken of te monitoren. Wie interesse in dit beeldmateriaal heeft kan met mij contact opnemen.