Help mee het strand opruimen samen met de hoofdrolspelers uit The Little Mermaid - Stichting De Noordzee

Op zaterdag 22 september is het zover, dan organiseert Stichting De Noordzee in samenwerking met Joop van den Ende Theaterproducties haar eerste strand opruimdag langs de Hollandse kust. De drie hoofdrolspelers uit de cast van de musical The Little Mermaid steken samen met honderden opruimers uit het hele land, de handen uit de mouwen om het strand schoon te maken en voor het eerst ook het verzamelde afval te tellen.
De actie vindt dit jaar plaats in Wijk aan Zee bij strandpaviljoen het Strandhuis, vanaf 11.00 uur. Het daadwerkelijke schoonmaken start om 12.00 uur en de hoofdrolspelers van The Little Mermaid zullen het voortouw nemen om samen met tal van opruimers het strand schoon te maken.
Bekende Nederlanders zetten zich in
Iedereen kan helpen om ons strand een stukje schoner te krijgen en ook bekende Nederlanders roepen via de Facebook pagina van Stichting De Noordzee daartoe op. Olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe, maar natuurlijk ook de hoofdrolspelers van de musical The Little Mermaid, Tommie Christiaan (Prins Erik), Tessa Sunniva van Tol (Ariël) en Marjolijn Touw (Ursula). Via www.facebook.com/Stichting.De.Noordzee kan iedereen zich opgeven. Hoe meer opruimers hoe beter.
De nood is hoog
Rotzooi op het strand is vervelend en het stoort, want we willen toch vooral van onze stranden genieten, lekker uitwaaien, zonnen, zwemmen in zee. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de zee ons gelukkig maakt. Maar dan moet het strand wel schoon zijn! De schoonmaakactie is echter noodzakelijk voor het leven in zee, voor vogels, vissen en andere zeedieren, die sterven omdat ze het afval binnenkrijgen of erin verstrikt raken. Jaarlijks verdwijnen grote hoeveelheden afval in de Noordzee. Het bewijs hiervan spoelt aan op het strand (gemiddeld 450 afvalitems per 100m strand) en zit in de maag van zeevogels, zoals de stormvogel (95% heeft plastic in de maag). Het afval is afkomstig van bronnen op zee, zoals de scheepvaart en visserij, uit rivieren en van het land, dat vooral uit zwerfvuil zoals snoep- en drankverpakkingen bestaat.
Afval tellen
Naast het opruimen van het strand, wordt op deze dag ook in kaart gebracht hoeveel afval er op het strand ligt en waar het uit bestaat. Dit zal gebeuren met speciale turflijsten, op papier of direct digitaal via de Coastwatch app. Juist door te weten hoeveel er ligt en waar het vandaan komt, kan Stichting De Noordzee het probleem bij de bron aanpakken.
Stichting De Noordzee
De actie wordt georganiseerd door Stichting De Noordzee. Dit is de onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee en een gezonde zee vol vis, dolfijnen en ander leven. Belangrijke speerpunten zijn: schone scheepvaart, duurzame visserij (VISwijzer), ruimte voor natuur en afvalvrije zee en stranden. In dat kader biedt Stichting De Noordzee strand- en zeeliefhebbers de kans om iets terug te doen voor hun geliefde Noordzee.
Meer informatie voor deelnemers:
www.noordzee.nl/telmee
Inschrijven kan via: www.facebook.com/Stichting.De.Noordzee (inschrijven kan ook zonder facebook account).