Hengelvissers op zeebaars winnaars van het Goede VIS-initiatief 2009 - Stichting De Noordzee

De wedstrijd ‘het Goede VIS-initiatief 2009’ is gewonnen door de Vereniging van Beroepsmatige Handlijnvissers op zeebaars. De winnaar werd vandaag in het Omniversum door TV-presentator Sebastiaan Labrie, bekend van o.a. Llink programma’s als de Consuminderman en 3 op reis, bekend gemaakt. Stichting De Noordzee, Stichting DOEN en het vakblad Vis in Bedrijf organiseerden de wedstrijd om ondernemers op het gebied van duurzame vis aan te moedigen en in het zonnetje te zetten.
De wedstrijd werd dit jaar voor de eerste keer georganiseerd. Er kwamen 13 inzendingen binnen. De jury maakte begin augustus de vijf genomineerden bekend. Bezoekers van www.goedevis.nl konden hun stem geven aan de genomineerde van hun voorkeur. De kwaliteit van de inzendingen was goed, vond de vakjury. Jurylid Christien Absil van Stichting De Noordzee: “De wedstrijd laat zien dat Nederlandse ondernemers werk maken van de verduurzaming van visserij en het aanbod van vis. En daar gaat het om! Zo kan de consument kiezen voor eerlijke duurzame vis.” Opvallend is, dat de twee echte visserij-initiatieven zowel bij de jury als bij het publiek bovenaan eindigden.
De winnaar: Handlijnvissers op zeebaars
Zo’n 25 zeebaarsvissers tussen Breskens en Scheveningen hebben de handen ineengeslagen en de Vereniging van Beroepsmatige Handlijnvissers Nederland opgericht. Met de hengel vissen zij op zeebaars. Lange tijd werd vissen met de hengel gezien als ‘hobbyen’, maar deze rendabele vorm van vissen met relatief weinig kosten en milieubezwaren komt helemaal terug! Prachtige, verse vis, een superproduct voor afzet in restaurants en bij de visdetaillist. Imre Schep van de Vereniging: “Deze prijs is een echte stimulans voor ons om door te gaan met ons initiatief. Wij hopen hiermee een extra stap te zetten richting het behalen van het MSC certificaat voor handlijn gevangen vis.”
De winnaar ontvangt een advertentie in het vakblad Vis in Bedrijf en een dag professionele ondersteuning naar eigen keuze. De prijs wordt mogelijk gemaakt door Stichting DOEN.
Achtergrond wedstrijd ‘Het goede VIS-initiatief 2009’
Het Goede VIS-initiatief 2009 is georganiseerd om een ondernemer die een bijzondere inspanning levert op het gebied van duurzame vis in het zonnetje te zetten. De winnaar is een koploper die laat zien waar de vis vandaan komt en die ervoor zorgt dat consumenten kunnen genieten van duurzame vis.
De vakjury bestond uit Jeffrey Prins (Stichting DOEN), Marloes Kraan (Productschap Vis), Tammo Bult (onderzoeksinstituut IMARES), Jeroen den Blijker (journalist Trouw) en Christien Absil (Stichting De Noordzee).
De genomineerden waren:
Vereniging Handlijnvisserij
Als je het verenigingslabel van Beroepsmatige Handlijnvissers op zeebaars ziet, weet je als consument dat de vis met de hengel vanaf een kleine en dus energiezuinige boot is gevangen.
VOF Vertrouwen: de schipper/eigenaren van de TX 68 met de pulskor
Pieter en Cor testen of de pulskor zijn ecologische belofte waarmaakt, want in dat geval biedt het perspectief voor een belangrijk deel van de Nederlandse vloot!
Gamba: 1e visdetaillist aan de slag met duurzaamheid
Met de eerste VISwijzer in 2004 waren Ron en Rien Motshagen de állereerste visdetaillist die begonnen met informatie verstrekken over mogelijke schade van visproducten op natuur en milieu.
Hun winkels zijn gevestigd in Nijmegen en Arnhem
Fishes: mondiaal marktleider duurzame vishandel
Fishes is één van de allereerste vishandels wereldwijd die duurzame MSC gecertificeerde vis verkoopt. In Nederland levert Fishes maar liefst 50% van alle MSC-producten!
Winkels zijn gevsitigd in Amsterdam en Utrecht.
Umoja: trendsetter als verantwoord restaurants, ook in vis!
Met zijn Amsterdamse UMOJA heeft Frank het eerste duurzame restaurant van Nederland, dat klimaatneutraal onderneemt én bovendien kiest voor biologische producten.