Herziening Gemeenschappelijk Visserij Beleid - Stichting De Noordzee

Morgen (woensdag)middag zullen de langverwachte plannen van de Europese Commissie voor de herziening van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) worden gepubliceerd.
Een concept versie is een paar maanden geleden al uitgelekt. Daaruit bleek dat de Commissie in elk geval een einde aan discards (teruggooien van ongewenste vis) wil maken. Ook is er een voorstel om de overcapaciteit aan te pakken door vangstrechten te verdelen over de vissers. Met name over dat laatste hebben veel NGO’s hun twijfels.
Het GVB wordt maar eens in de tien jaar herzien. Tot nu toe konden alleen de visserijministers beslissen over het beleid. Voor het eerst heeft nu ook het Europarlement een belangrijke stem in de herziening. En die herziening is broodnodig. De huidige overbevissing kost de EU 32 miljard euro per jaar.
Eurocommissaris Damanaki erkent dat een radicale verandering van ons productie en consumptie patroon nodig is als we onze zeeën gezond willen hebben voor onze toekomstige generaties.
Damanaki: “het eerste pakket zal een overkoepelende communicatie hebben, een nieuwe basis-regulering, een nieuwe regulering voor de Gemeenschappelijke Markt, een communicatie over de externe dimensie van het beleid en een rapportage over toegang. Tegen het einde van 2011 volgt dan nog de toekomstige financiële regulering. In 2012 moet het allemaal besloten worden”.
Bekijk hier de reactie van Stichting De Noordzee op de herziening van het Gemeenschappelijk Visserij Beleid.