Stichting de Noordzee

Het jaar van de Noordzee

03 december 2019

In 2019 maakte Stichting De Noordzee de Nederlandse stranden en zee weer een beetje schoner, gezonder en mooier. Hieronder vind je dé vijf hoogtepunten. Met dank aan al onze geweldige vrijwilligers, partners en donateurs!  

1. Beach Cleanup Tour: hele Noordzeekust opgeruimd

Fan van tradities? Dan weten wij nog een mooie: de Boskalis Beach Cleanup Tour. Een van de meest opgeruimde tradities van Nederland! Ook dit jaar maakten we in twee weken tijd weer de hele Nederlandse Noordzeekust schoon. Samen met 2568 vrijwilligers ruimden we bijna 11.000 kilo afval op. Speciale aandacht was er voor sigarettenfilters: het meest gevonden afvalitem op onze toeristische stranden.

• Bekijk de aftermovie van de Beach Cleanup Tour 2019

• En geef je vast op voor de voorinschrijving van de Tour van 2020!


2. Vrijwilligers hielpen na ongekende containerramp

Op 2 januari verloor containerschip MSC Zoe op weg naar Denemarken 342 containers in de Noordzee. Auto-onderdelen, speelgoed, meubilair en andere rotzooi overspoelden de stranden van onze Waddeneilanden. Een paar dagen na deze ongekende containerramp organiseerde Stichting De Noordzee een spontane opruimactie op Terschelling. Ondanks de kou en snijdende wind hielpen meer dan honderd mensen met de Containerramp Cleanup. Op 2 januari 2020, precies 1 jaar na de ramp, organiseren we een herdenking. Daar zullen we snel meer over vertellen.


3. Succesvolle actie tegen ballonvervuiling

Onze campagne tegen ballonvervuiling heeft steeds meer succes. Het aantal gemeenten dat het oplaten van ballonnen verbiedt, is dit jaar ongekend snel gestegen. 

In maart begonnen we onze campagne: heel veel mensen schreven hun gemeente om ze te vragen iets te doen tegen ballonvervuiling. En die acties werkten. ‘Het afgelopen jaar zagen wij een enorm positieve ontwikkeling,’ zegt Marijke Boonstra, onze projectleider Schone Zee. ‘Aan het begin van het jaar had de meerderheid van de gemeenten nog geen verbod of ontmoedigingsbeleid. Inmiddels heeft een derde een verbod, en nog eens een derde ontmoedigt het oplaten van ballonnen. Zo zorgen we er samen voor dat er geen ballonnen meer in zee terechtkomen.’


4. Duurzame visserij: cruciaal voor een gezonde Noordzee

Wat is er nodig voor een gezonde Noordzee? Sowieso een duurzame visserij. Om dat te stimuleren zetten we het innovatieproject VisHack op, dat dit jaar voor de tweede keer werd gehouden. Teams van mensen uit verschillende disciplines – vissers, wetenschappers en ICT’ers – werkten dit keer aan het aanpakken van visserijafval. Het winnende team won 2000 euro voor hun plan om met QR-codes op afvalzakken precies te meten wat voor afval er aan wal wordt gebracht. 

En in november vroegen we aandacht en actie voor de Nederlandse visserijquota. De afspraak was: in 2020 worden de visbestanden op duurzaam niveau bevist. Helaas wordt dit lang niet gehaald: maar liefst 48 procent van de visquota op de Noordzee is nu nog te hoog. De visserijministers zullen een tandje moeten bijzetten om de doelstellingen te halen. Meer weten? Lees onze explainer en bekijk de infographic.


5. De adembenemende Noordzee

 

Wist je al hoe rijk en gevarieerd het leven is in de Noordzee? Hoe adembenemend de onderwaternatuur? En wat er allemaal te vinden is op onze stranden, als je maar goed genoeg zoekt? Er is ongelooflijk veel te ontdekken in de Noordzee en aan onze kusten. Kijk maar op de foto’s van onze eerste strandspeurdag bij IJmuiden, die we organiseerden samen met Stichting Anemoon. Of volg ons op Instagram, waar we een prachtige reeks verhalen over het leven in de Noordzee vertellen. Waarschuwing: als je eenmaal begonnen bent, is het moeilijk je weer los te maken van al dat moois.


En nog veel meer:

• We maakten deze prachtige videoserie over leven en bewegen in een veranderende Noordzee

• We werkten met De Rijke Noordzee door aan natuurversterking in windparken onder water

• Én we hebben ook nog twee prachtige vacatures op dit moment


Wil je ook in 2020 bijdragen aan een schone en gezonde Noordzee? 

• Volgend jaar bestaan we 40 jaar! Dat gaan we samen vieren, blijf ons volgen als je mee wil doen

• Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

• Volg ons op FacebookTwitter of Instagram

• Doe een donatie via onze website

• Deel dit jaaroverzicht met iedereen die van de Noordzee houdt


Fotocredits van boven naar beneden: Stichting De Noordzee, Stichting De Noordzee, Mart Smit, Stichting De Noordzee, Linde van Asperen, Mick Otten.