'Het mooiste is om de Noordzee te ruiken, voelen en proeven.' - Stichting De Noordzee

Vanmorgen kwart voor 9 vertrok ik naar de trein en nu amper 7 uur later sta ik op het dek van de Cdt. Fourcault, het expeditieschip van Stichting Duik de Noordzee Schoon voor de haven van Newcastle. Bij Stichting De Noordzee werken we dagelijks aan een schone en gezonde zee. Het mooiste is natuurlijk als je die zee dan ook kan voelen, ruiken en proeven. Daarom ben ik mee op de 12e expeditie van Stichting Duik De Noordzee Schoon. We doen een rondje Noordzee: Stellendam, Bruine Bank, Doggersbank, Farne eilanden en ongeveer dezelfde route terug. Onderweg bezoeken we zo’n 20 wrakken en interessante duiklocaties waar netten worden verwijderd en het onderwaterleven bestudeerd.

Binnen een uur nadat twee Engelse vissers mij op ‘t schip afzetten, heb ik het koudwaterkoraal dodemansduim in mijn vingers, worden de geborgen netten aan boord getakeld, bevrijdt men een kreeft uit kluwen vislijn en vliegen de foto’s en videobeelden me om de oren. Deze mensen weten de Noordzee te verkennen en in beeld te brengen, ik voel me als een vis in het water. Die middag kijk ik als bioloog graag mee met Floor Driessen en Martijn Spierenburg die elke duik een wit emmertje vol vreemde wezentjes aan boord brengen. Het blijken visluizen, zeeslakken, kokerwormen, zeesterren en larven van grotere dieren met de gekste vormen en kleuren. Een paar weet ik met mijn telefoon aardig in beeld te brengen. Voor de echt mooie foto’s moet je bij Martijn zijn.