Wegwerpplastic op het strand
Stichting De Noordzee doet al sinds 2001 strandafvalonderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat. 93% van het gevonden afval op het Noordzeestrand is plastic. Bijna een kwart hiervan (23%) is wegwerpplastic. Dat komt neer op 81 stukken per 100 meter (op niet-toeristische stranden). Veel te veel.
In andere Europese landen is maar liefst 43% van het plastic afval wegwerpplastic. Om hier iets aan te doen besloot het Europese Parlement een richtlijn op te stellen. Het doel: algemene plasticvervuiling tegengaan, en in het bijzonder het voorkomen van zwerfafval in zee – de plasticsoep.
Wetgeving voor wegwerpplastic
De Europese richtlijn voor minder wegwerpplastic in zee, vaak Single Use Plastic Directive genoemd, of SUP-richtlijn, moet helpen de hoeveelheid wegwerpplastic (SUP) in het milieu aan te pakken. In 2021 worden Europese landen verplicht deze richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.
In Nederland gaan de eerste maatregelen op 3 juli 2021 van kracht. En dat is goed nieuws voor de Noordzee. Dit houdt namelijk in dat plastic artikelen zoals wattenstaafjes, wegwerpbestek en rietjes verboden worden. De verwachting is dan ook dat we dit soort afval over een paar jaar niet meer aan zullen treffen op het strand, en in de zee.
Wat bekent dit in de praktijk?
Vanaf 3 juli 2021 mogen bepaalde producten niet meer worden verkocht, maar bestaande voorraad mag wel opgemaakt worden. Het gaat bijvoorbeeld om plastic wattenstaafjes, bestek, borden, rietjes, drank- en voedselverpakkingen van piepschuim en de zogenaamde oxo-degradeerbare plastics. Dit zijn plastics die in de natuur uit elkaar vallen in kleinere stukjes plastic.
Voor de horeca betekent dit dat er alternatieven gebruikt moeten gaan worden. Zo kunnen ze deze plastics weglaten, vervangen door herbruikbare of hernieuwbare varianten. Veel ondernemers langs de kust hebben die stap al gemaakt en laten zien dat succesvol ondernemen zonder SUPs goed kan.
Een beweging: plasticvrij terras
Om ondernemers te helpen bij deze stap werken we samen met strandhoreca, gemeenten, provincies en andere ngo’s aan de beweging Plasticvrij Terras. Ons doel: In 2022 zijn alle paviljoens langs de Nederlandse Noordzeekust helemaal SUP-vrij. Weg met wegwerpplastic!
Wat kun je zelf doen?
Stichting De Noordzee vindt op het strand meer dan alleen de straks verboden soorten wegwerpplastic. Wij roepen daarom consumenten, producenten en ondernemers op om het gebruik van alle wegwerpplastics te verminderen. Om producten te hergebruiken en daar waar dat niet meer kan te zorgen voor recycling. Hoe kan jij helpen?
- Steun ondernemers die al bezig zijn met het plasticvrij maken van hun paviljoen. Check op plasticvrijterras.com wie er al meedoen en verwen jezelf met een bezoekje aan deze koplopers!
- Gebruik zelf minder wegwerpplastic. Wat gaat er allemaal in jouw tas als je naar het strand gaat? Kan je manieren verzinnen om minder wegwerpplastic gebruiken?
- Tip jouw lievelingspaviljoen vriendelijk over Plasticvrij Terras. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat de de hele kust SUP-vrij wordt!