Vishack Blog #1
Jan Jaap Poos is onderzoeker bij Wageningen Marine Research. Hij werkt aan bestandschattingen die aangeven hoeveel vis er in de zee zit. Poos was een van de ‘challenge pitchers’ tijdens de VisHack, een tweedaagse (en een half doorwaakte nacht) bijeenkomst waarbij ICT’ers van diverse achtergronden samen met vissers en wetenschappers probeerden oplossingen voor de visserij te verzinnen.
De opzet van de VisHack: ICT’ers vanuit hun expertise laten nadenken over twee van de meest prangende onderwerpen binnen de hedendaagse visserij: de op handen zijnde aanlandplicht en ongewenste bijvangst. Het doel was binnen de twee dagen die het evenement duurde te werken aan concrete praktische en technologische applicaties die zowel de visserij als de ecologie in de Noordzee ten goede zouden komen.
Voor de meeste ICT’ers was de visserijproblematiek volkomen nieuw. Ze werden daarom begeleid door ‘challenge pitchers’: mensen die een uitdaging binnen de visserij presenteerden waarvoor de technologische achtergrond van de deelnemers wellicht uitkomst kon bieden.
Een van hen was Jan Jaap Poos, onderzoeker bij Wageningen Marine Research. “Daar werk ik aan de bestandsschattingen die aangeven hoeveel vis er in de zee zit. De hoeveelheid bijvangst is daarin heel belangrijk, maar ook moeilijk te bepalen. In het huidige systeem gaat veel ongewenste vis terug over boord. Maar door te kijken waar veel ongewenste bijvangst wordt gevangen, hopen we dat vissers kunnen voorspellen waar zij beter niet kunnen vissen.”
Welke vraag wilde je beantwoorden?
“Ik leidde het groepje ‘ontwijken’. De korte vraag was dus: ‘hoe ontwijk je ongewenste bijvangst?’ Ik leidde het groepje samen met Irene Kingma, een marine biologe die probeert roggen en haaien te beschermen. Roggen zijn een mooi voorbeeld van een soort die vissers niet willen vangen, maar die ook vaak met heel veel op een specifieke plek zwemmen. We dachten aan een soort waarschuwingssignaal: als een visser veel rog vangt ergens, dat er dan meteen naar de rest van de vloot een signaal uitgaat: daar wegblijven.”
Is dat in het belang van de visser?
Ja, want vanaf volgend jaar moeten vissers alles wat ze vangen aan land brengen. En op alles zit een quotum. Dat betekent dat als je als visserij als geheel je quotum voor rog hebt gehaald, je niet meer mag gaan vissen. Je kunt namelijk niet garanderen dat je niet nog meer vangt. Je moet dus zorgen dat je selectiever gaat vissen, daarvoor is het beleid ook opgetuigd. Alleen vinden veel vissers dat niet de middelen hebben gekregen om dat ook daadwerkelijk te gaan doen. Wij wilden daarom gereedschappen in de vorm van applicaties ontwikkelen die de visser daarbij zou kunnen helpen.
Wat voor mensen zaten er in je werkgroep? Had je daar wat aan?
“Bijna alle echte ‘nerds’ zaten in mijn groepje, dat was leuk. Ik ben zelf natuurlijk ook een beetje een datanerd. Misschien dat mijn pitch daarom aantrekkelijk was voor hen.”
“Er zaten bijvoorbeeld twee deelnemers in die een data science bureau runnen. Ze analyseren gegevens voor klanten. Verder was er iemand met expertise geografische informatiesystemen en die dus goed is met zaken als GPS. Maar we hadden ook een visser en iemand die als programmeur werkt aan het analyseren van gegevens.”
Een curieus gezelschap. Waar besloten jullie aan te gaan werken?
“Een werkende demonstratie van een applicatie waarin vissers hun gegevens over vangsten en bijvangsten kunnen bijhouden. Uiteindelijk zouden al die gegevens bij elkaar inzichten moeten verschaffen vangsten en bijvangsten. Nu hebben individuele vissers daar ontzettend veel kennis over, maar een computer kan daarbij mogelijk helpen.”
Waar liepen jullie tegenaan?
“Het delen van die gegevens is verre van vanzelfsprekend. Het toch een beetje het geheim van de visser. Concurrentiegevoelige data. Hoe meer data beschikbaar is, hoe beter de analyse van de computer. Maar voorlopig richten we ons even op een app die de visser over zijn eigen vangsten inzichten biedt. Een aggregaat van die data kan altijd nog.”
Werken? Het is toch al afgelopen?
“Nou, we hebben niet gewonnen, maar ik was zeer onder de indruk en de teamleden hadden ook veel vertrouwen in hun eigen concept. We zijn afgelopen week nog bij elkaar geweest om te kijken hoe we er verder mee kunnen. Ik voorzie dat hier nog wel vervolg aan gaat komen.”
Meer weten? Ga naar vistrek.nl!
Check hieronder de aftermovie van VisHack #1
Tekst door Janno Lanjouw
Foto’s door Ganesh van Boggelen