In een klein bootje op een ruwe zee… - Stichting De Noordzee

grijze zeehondenVorige week waren wij, Guido en Thomas, in Kragero op bezoek bij Naturvernforbundet, de Noorse tak van Friends of the Earth. Na een geslaagde bespreking nodigde Per-Erik ons uit voor een boottochtje door de skjaergaard, de rand van eilanden langs de Noorse kust. Dit tochtje bracht ons dicht bij een vogeleiland waar tientallen aalscholvers hun vleugels lieten drogen in de wind. Ook voeren we langs een zeehondenkolonie. De bewoners zagen ons al van verre aankomen en waren behoorlijk nieuwsgierig. Met z’n twintigen zwommen ze op nog geen tien meter van onze boot om ons van dichterbij te kunnen bekijken. Wellicht herkenden ze ons als natuurvrienden, want ze waren duidelijk niet bang.
noordzeestrand paul romijn cwfotowedstrijd12
Na een uur varen kwamen we bij het laatste eiland en toen we daar voorbij waren liet de zee zich van haar ruwere kant zien. In een klein plastic bootje met buitenboordmotor deinden we heen en weer op golven van tegen de twee meter. Erg spannend werd het toen ons touw overboord viel en in de schroef terechtkwam, waarop de motor afsloeg… Terwijl we langzaam richting de scherpe rotsen dreven, moest het touw van de schroef worden losgesneden. Hoewel we niet bang zijn voor een nat pak, leek ons dit toch een geschikt moment om de reddingsvesten aan te trekken.
IMG_8504 (640x427)Gelukkig kregen we de motor weer snel aan de praat en liep alles goed af. Toen we in de schemering terugvoeren naar het stadje is het ons nog gelukt een dikke makreel aan de haak te slaan. Wij waren hiermee natuurlijk erg in onze nopjes, maar het moet worden toegegeven dat het aardig wat tijd heeft gekost om die ene vis te vangen en dat we daarmee ongeveer net zo brandstof(on)efficiënt waren als een boomkor. Al met al een memorabel avontuur.
Blue Vision
De afgelopen maanden hebben we bezoeken gebracht aan verschillende buitenlandse milieuorganisaties die zich bezighouden met de Noordzee. Deze uitstapjes waren bedoeld om input te verzamelen voor de Blue Vision. Het Blue Vision proces – dat door Stichting De Noordzee wordt gecoördineerd – moet in het voorjaar van 2014 leiden tot een brochure waarin verschillende NGO’s uit landen rondom de Noordzee hun gezamenlijke visie uiteenzetten op een gezond en klimaatrobuust Noordzee-ecosysteem, het duurzaam gebruik daarvan en de weg ernaartoe.
Lees meer over Blue Vision