In één maand hele Noordzeekust schoon - Stichting De Noordzee

Groepsfoto etappe 1Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee: 1 t/m 27 augustus

Van 1 tot en met 27 augustus steken vrijwilligers hun handen uit de mouwen tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. In 27 etappes maken zij de hele Noordzeekust afvalvrij om te voorkomen dat de gevonden afvalitems in zee terechtkomen. Vorig jaar is er tijdens de Tour samen met 1.479 vrijwilligers ruim 20.000 kilo afval van de Nederlandse stranden gehaald. Stichting De Noordzee hoopt ook dit jaar een grote groep vrijwilligers te motiveren om deel te nemen aan de Boskalis Beach Cleanup Tour. 

VlagVoor velen een herkenbaar beeld: na een warme zomerdag ligt het strand bezaaid met afval, van peuken en drinkflessen tot snoeppapiertjes en plastic boterhamzakjes. Maar het is niet alleen afval van strandbezoekers dat in het zand achterblijft, ook de scheepvaart laat haar sporen achter op het strand. Touwen, netten en kleine stukjes plastic vormen de grootste hoeveelheid afval. Daarnaast zijn ballonnen met sierlinten een grote vervuiler; uit berekeningen blijkt dat er over de gehele Noordzeekust ruim 50.000 ballonnen verspreid liggen. Als deze afvalitems niet worden opgeruimd en in zee terechtkomen, vormen ze een gevaar voor het leven in zee. Jaarlijks sterven wereldwijd meer dan 1 miljoen zeedieren als gevolg van de ‘plastic soep’.

Afval tellenStrandscanner App Deelnemende vrijwilligers ruimen het afval niet alleen op, ze tellen het ook met behulp van de Strandscanner App. Dankzij informatie over de hoeveelheid en herkomst van het afval is Stichting De Noordzee in staat op zoek te gaan naar effectieve oplossingen voor het meest gevonden afval.

Help ook mee! Wil jij ook schone stranden en een gezonde zee voor mens en dier? En heb je zin in een actieve en gezellige dag op het strand? Help dan mee met het afvalvrij maken van de hele Noordzeekust en schrijf je in voor een etappe van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee via beachcleanuptour.nl/doemee.

Over Stichting De Noordzee Stichting De Noordzee (SDN) is de natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee. De organisatie streeft naar een gezonde zee vol vis en ander leven. SDN is actief op de thema’s: beschermde natuur, duurzame visserij, schone scheepvaart en afvalvrije Noordzee en stranden. De Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee is mogelijk dankzij de steun van partners. Sinds de eerste editie is er dankzij de hulp van 2.000 vrijwilligers in totaal 26.668 kilo afval van de Nederlandse stranden gehaald.