Inschrijving Boskalis Beach Cleanup Tour 2022 geopend - Stichting De Noordzee

Van 1 tot en met 15 augustus ruimen we weer de hele Noordzeekust op. Doe je mee?

Samen voor een schone en gezonde zee

Plastic korrels op het strand
Plastic korrels op het strand

Zwerfafval in zee is een groot probleem. Uit ons strandafvalonderzoek blijkt dat de Noordzee steeds schoner wordt, maar het afvalprobleem is nog lang niet opgelost. Alles wat je in het dagelijks leven gebruikt, kan je tegenkomen op het strand. Van piepschuim tot visnet; van snoepverpakking tot wattenstaafje; van peuk tot pellet. Voor ons is opruimen een manier om aandacht te vragen voor het afvalprobleem, maar het belangrijkste doel is voorkomen dat afval überhaupt in de natuur terechtkomt. Want om afval te bestrijden moet je het bij de bron aanpakken.

De negende Boskalis Beach Cleanup Tour, de grootste landelijke strandschoonmaakactie van Nederland, vindt dit jaar plaats van 1 tot en met 15 augustus. We ruimen in deze periode de hele Noordzeekust op in dertig etappes: elke dag zijn we op twee locaties. In het zuiden van het land starten we in Cadzand en in het noorden op Schiermonnikoog. Op 15 augustus sluiten we de Tour af in Zandvoort.

Dit jaar staat de Boskalis Beach Cleanup Tour net als vorig jaar in het teken van vervuiling door peuken. Sigarettenfilters zijn namelijk het meest gevonden afval op onze toeristische stranden. Lang niet iedereen weet dat er plastic in zit, en dus dat ze erg schadelijk zijn voor natuur en milieu. Het is hoog tijd om deze vervuiling aan te pakken en ervoor te zorgen dat onze prachtige Noordzeestranden peukenvrij zijn. Het strand is immers geen asbak!

Sigarettenfilters
Beeld door: Mart Smit

Ecologiedagen

"De Tour is al jaren een prachtige en verbindende manier om aandacht te vragen voor schone stranden en een gezonde Noordzee. Sinds 2013 hebben we al 99.150 kilo afval van de stranden gehaald met 17.330 vrijwilligers. Het is fantastisch om samen met duizenden bevlogen mensen de handen uit de mouwen steken in een prachtige omgeving, om vervolgens met de resultaten in de hand te werken aan oplossingen. Want uiteindelijk gaat het ons erom om te voorkomen dat het afval überhaupt in de natuur terechtkomt."

Sebastiaan Verkade
Sebastiaan Verkade, senior projectleider Boskalis Beach Cleanup Tour

De meeste mensen kennen de Noordzee vooral door het strand en de duinen. Maar de Noordzee zelf kan met haar grijze water ongrijpbaar, donker en ver weg zijn. Terwijl zij een schat aan kleurrijke planten, verrassende vissen en prachtige zeezoogdieren herbergt, ónder het wateroppervlak. Tijdens de Tour van dit jaar nemen we op een aantal etappes een ‘Duik in het diepe’, mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds.

Tijdens vier ecologiedagen nemen we je mee in een reis door de bijzondere onderwaterwereld van onze Noordzee. Ecologen van SDN zijn aanwezig samen met experts van andere organisaties om je te vertellen over deze wereld, maar vooral om het te laten zien. Zo hebben we op vier dagen een bijzonder programma voor je gemaakt waar je ook zonder je in te schrijven of mee te lopen aan een etappe aan mee kunt doen.

Wilde-zee

Dit zijn onze doelen voor een schone Noordzee

Een schone zee en schone stranden maken een gezonde Noordzee.