Inschrijving Boskalis Beach Cleanup Tour 2023 geopend - Stichting De Noordzee

Van 1 tot en met 15 augustus ruimen we weer de hele Noordzeekust op. Doe je mee?

Samen voor een schone en gezonde zee

strandafval-sigarettenfilters
Beeld door: Stichting De Noordzee

Zwerfafval in zee is een groot probleem. Uit ons strandafvalonderzoek blijkt dat de Noordzee steeds schoner wordt, maar het afvalprobleem is nog lang niet opgelost. Alles wat je in het dagelijks leven gebruikt, kan je tegenkomen op het strand. Van piepschuim tot visnet; van snoepverpakking tot wattenstaafje; van peuk tot pellet. Voor ons is opruimen een manier om aandacht te vragen voor het afvalprobleem, maar het belangrijkste doel is voorkomen dat afval überhaupt in de natuur terechtkomt. Want om afval te bestrijden moet je het bij de bron aanpakken.

We organiseren dit jaar alweer de tiende editie van de (!) Boskalis Beach Cleanup Tour. De grootste landelijke strandschoonmaakactie van Nederland, vindt dit jaar plaats van 1 tot en met 15 augustus. We ruimen in deze periode de hele Noordzeekust op in dertig etappes: elke dag zijn we op twee locaties. In het zuiden van het land starten we in Cadzand en in het noorden op Schiermonnikoog. Op 15 augustus sluiten we de Tour af in Zandvoort.

Dit jaar staat de Boskalis Beach Cleanup Tour net als voorgaande jaren in het teken van vervuiling door peuken. Sigarettenfilters zijn namelijk het meest gevonden afval op onze toeristische stranden. Lang niet iedereen weet dat er plastic in zit, en dus dat ze erg schadelijk zijn voor natuur en milieu. Het is hoog tijd om deze vervuiling aan te pakken en ervoor te zorgen dat onze prachtige Noordzeestranden peukenvrij zijn. Het strand is immers geen asbak!

BBCT2019 Z9 Maasvlakte hondenetappe door Lize Kraan (62)
Het strand op de Maasvlakte tijdens onze Boskalis Beach Cleanup Tour: met duizenden vrijwilligers ruimen we elke zomer de hele Noordzeekust op. Beeld door: Lize Kraan
Noordzeefoto-Ewout

Dit zijn onze doelen voor een schone Noordzee

Een schone zee en schone stranden maken een gezonde Noordzee.