Inschrijving Boskalis Beach Cleanup Tour 2024 geopend - Stichting De Noordzee

Samen voor een schone en gezonde zee

BBCT2017 Lize Kraan (61)
Beeld door: Lize Kraan

We organiseren dit jaar alweer de elfde editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour. De grootste landelijke strandschoonmaakactie van Nederland, vindt dit jaar plaats van 1 tot en met 15 augustus. We ruimen in deze periode de hele Noordzeekust op in dertig etappes: elke dag zijn we op twee locaties. In het zuiden van het land starten we in Cadzand en in het noorden op Schiermonnikoog. Op 15 augustus sluiten we de Tour af in Zandvoort.

Zwerfafval in zee is een groot probleem. Uit ons strandafvalonderzoek blijkt dat de Noordzee steeds schoner wordt, maar het afvalprobleem is nog lang niet opgelost. Alles wat je in het dagelijks leven gebruikt, kan je tegenkomen op het strand. Van piepschuim tot visnet; van snoepverpakking tot wattenstaafje; van peuk tot pellet. Voor ons is opruimen een manier om aandacht te vragen voor het afvalprobleem, maar het belangrijkste doel is voorkomen dat afval überhaupt in de natuur terechtkomt. Want om afval te bestrijden moet je het bij de bron aanpakken.

Dit jaar staat de Boskalis Beach Cleanup Tour wederom in het teken van vervuiling door peuken. Sigarettenfilters zijn namelijk nog steeds het meest gevonden afval op onze toeristische stranden. Lang niet iedereen weet dat er plastic in zit, en dus dat ze erg schadelijk zijn voor natuur en milieu. Het is hoog tijd om deze vervuiling aan te pakken en ervoor te zorgen dat onze prachtige Noordzeestranden peukenvrij zijn. Het strand is immers geen asbak!

Zie jij ook door het afval het strand niet meer? Meld je aan en laat de zee zien!

Let op: wegens overweldigend enthousiasme tijdens de voorinschrijvingen zijn veel etappes van Zuid-Holland al vol. We zoeken in het bijzonder voor Zeeland, Noord-Holland en de Wadden nog enthousiaste strandschoonmakers.

BBCT2023 Z14 door Eelkje Colmjon (42)
marijke boonstra

Waarom we onderzoek doen naar afval op het strand

Vier keer per jaar doet Stichting De Noordzee op vier stranden officieel onderzoek naar afval. Hoofdonderzoeker Marijke vertelt hoe dat gaat. Dertien…