James Bond doet mee aan duiktraining op zee - Stichting De Noordzee

Afgelopen weekend deed ik mee aan twee trainingen voor deelnemers aan Duik de Noordzee schoon. Ook de deelnemers aan de monitoring van scheepswrakken in de Noordzee waren van de partij om alvast te wennen aan het duiken op de Noordzee. Met mooi weer en veel activiteit was het een mooi weekend om op zee te zijn.
Op zaterdag gingen we vanuit Scheveningen met een sleepboot de zee op. Kilometers uit de kust werd intensief getraind om voorbereid te zijn op dingen die mis kunnen gaan. Er kwamen oefeningen voorbij als ‘man overboord’ en drenkeling aan boord halen, maar er werd ook gedemonstreerd hoe slecht afgedreven duikers te zien zijn zonder hulpmiddelen.
Verder mochten de deelnemers reddingsvesten testen en aandacht trekken van overvliegende helicopters door met veel geweld samen te watertrappelen. De training verliep gesmeerd en de deelnemende biologen en andere watersporters hebben veel geleerd denk ik.
Op zondag verplaatste het hele circus zich naar het Oostvoornse meer, waar zowel een wrakduikcursus als een nettentraining voor ervaren Noordzeeduikers georganiseerd werden.
Nettentraining hield in dat we een groot visnet onder water als een tent ophingen zodat duikers er op en onder konden duiken. Daar mochten ze oefenen met het verwijderen van spooknetten die op Noordzeewrakken te vinden zijn. Verder werden er een aantal andere uitdagende oefeningen gedaan om te leren omgaan met materialen en diepten die je bij het Noordzeeduiken tegenkomt.
Het leukste onderdeel vond ik het scooteren. In plaats van zelf te vinnen, ga je hierbij als een soort James Bond achter een dikke buis met een schroef hangen. Wanneer je het gas indrukt, zoef je met een meter per seconde alle andere duikers voorbij. Probeer dat maar eens zwemmend bij te houden!