Japanse oesters met herpes aangetroffen - Stichting De Noordzee

Gisteren was in vele kranten te lezen en zelfs op tv te zien dat er in de Oosterschelde jonge Japanse Oesters (Crassostrea gigas) met herpes zijn aangetroffen. Dit is voor het eerst in Nederland. Het virus kan onder Japanse oesters grote sterfte veroorzaken. Ook Gewone Oesters (Ostrea edulis) kunnen dit virus krijgen. Maar: het herpes virus is niet gevaarlijk voor onze gezondheid, dus oesters eten kan gelukkig nog.
Afgelopen zomer heeft in Ierland en Frankrijk het virus bij grote hoeveelheden Japanse oesters toegeslagen, vooral in oesterzaad en jonge oesters. Maar er hoeft geen verhoogde sterfte op te treden. Het virus kan ook latent aanwezig zijn, zonder zichtbare gevolgen. Volgens het bericht van LNV is er in de Oosterschelde nu geen verhoogde sterfte in Japanse oesters waargenomen.
De ziekte verspreidt zich via het water. Het lastige is, dat er veel transport van oesterzaad plaatsvindt, waardoor het virus zich gemakkelijk over grote afstanden kan verspreiden. Het gevaar bestaat dat met dit transport oesters met het virus dat latent is (en die dus niet ziek lijken), gezonde populaties besmetten. Oesters uit gebieden waar het virus voorkomt en uit gebieden waar vanwege de oesterziekte maatregelen zijn getroffen, mogen niet in gebieden met een vroegtijdig detectieprogramma wordt uitgezaaid.