Stichting De Noordzee is trots dat dit jaar twee medewerkers in de Duurzame Top 100 van dagblad Trouw staan vanwege hun inzet voor een duurzame Noordzee. Jeroen Dagevos staat op plaats 69 en Christien Absil op plaats 72.
Christien Absil stond al twee keer eerder in de Top 100 van trouw, in 2011 en 2012. Na een jaartje afwezigheid is zij dus weer terug. Jeroen Dagevos is nieuw in de top 100. Namens alle collegas en het bestuur van Stichting De Noordzee: Christien en Jeroen: van harte gefeliciteerd! Over Jeroen Dagevos en Christien Absil op de website van Trouw: Jeroen Dagevos: Deze marine milieu-expert zet zich vooral in voor het schoonmaken en houden van zeeën en stranden. Aan het eind van de zomer struint hij met honderden vrijwilligers de stranden af om ze ontdoen van duizenden kilo’s afval zoals touw, plastic zakken, doppen en snoepverpakkingen. Daarnaast zet Dagevos zich in tegen microplastics en het afschaffen van statiegeld. Volgens Dagevos spoelen consumenten dagelijks ongemerkt miljarden stukjes microplastic door het doucheputje. In veel verzorgingsproducten zitten namelijk kleine plastic deeltjes die uiteindelijk in zee terecht komen. Het zeeleven ondervindt daarvan de schadelijke gevolgen. Het bedrijfsleven wijst naar de verantwoordelijkheid van de consument. Volgens Dagevos zijn er voldoende alternatieven voorhanden.
Jeroen werkt inmiddels sinds 1 oktober voor de Plastic Soup Foundation, waar hij zich onverminderd zal blijven inzetten voor de terugdringing van zwerfvuil in steden en natuur op land. Christien Absil: Deze marien biologe aan wie consumenten De Viswijzer te danken hebben, gaat stug door met haar missie om verantwoord gevangen vis op onze borden te krijgen. Christine Absil is daardoor weer terug van even weggeweest in de Duurzame 100. Naast vissers, leveranciers, supermarkten en consumenten richt ze haar pijlen nu ook op restaurants. Ze introduceerde deze zomer het keurmerk ‘Goede vis op de kaart’. Restaurants die 50 procent gecertificeerde vis verkopen, mogen deze sticker op hun deur plakken. Absil voert namens de Stichting De Noordzee regelmatig overleg met de vissector en beleidsmakers in Brussel en Den Haag. Ze zit ook in de jury van de MSC Duurzame Vangst Prijs van het Marine Stewardship Council.