Jumbo stopt met uitdelen ballonnen - Stichting De Noordzee

Ballon op het strandGoed nieuws: Jumbo stopt met het uitdelen van gele ballonnen aan kinderen. Dit is een mooi resultaat van het initiatief ‘Die ballon gaat niet op’ dat druk uitoefende op Jumbo om hier mee te stoppen. Ook bij een aantal andere evenementen heeft ‘Die ballon gaat niet op’ met oproepen via Facebook, Twitter en mail ervoor gezorgd  dat er geen ballonnen meer werden opgelaten.

Negatieve gevolgen ballonnen
Per 100 meter strand vindt Stichting De Noordzee gemiddeld 16 ballontouwtjes, als je dit omrekent naar de hele Noordzeekust dan liggen er nu ruim 50.000 ballonresten op de Nederlandse stranden. Vogels en andere zeedieren raken verstrikt in de plastic sierlintjes of zien het rubber aan voor voedsel.

Jumbo
“De reden achter dit besluit is het feit dat veel ballonnen als afval in het milieu terechtkomen. We gaan op zoek naar duurzamer alternatief voor kinderen. We stoppen met het verstrekken van ballonnen als we een goed alternatief hebben én de bestaande voorraad op is”, aldus een woordvoerder van Jumbo tegen Distrifood.

 

Die ballon gaat niet op
Helaas maken ze wel eerst de bestaande voorraad op, maar het feit dat ze daarna stoppen met uitdelen van ballonnen zien wij als een positief resultaat. Veel van het werk van ‘Die ballon gaat niet op’ wordt gedaan door de Plastic Soup Foundation. Samen met Kust & Zee ondersteunt Stichting De Noordzee het initiatief via social media.