Kamerleden op expeditie naar de Doggersbank - Stichting De Noordzee

Wereldbiodiversiteitsdag 2012: Noordzeenatuur in beeld De dag van de biodiversiteit – 22 mei 2012 – staat dit jaar in het teken van de zeeën en oceanen. Stichting De Noordzee (SDN) laat zien hoe mooi en divers het leven in de Noordzee is. Speciaal voor Tweede Kamerleden organiseert SDN de première van de film ‘Expeditie Doggersbank, ontdekking van een nieuwe wildernis’, in Nieuwspoort, Den Haag. Met een toelichting van filmmaakster Klaudie Bartelink en een lezing van prof. dr. Han Lindeboom, IMARES.

De Noordzee, het grootste natuurgebied van Nederland, staat onder druk. In 2010 maakte de Natuurbalans bekend dat de biodiversiteit in zee nog maar 40% is van wat het ooit geweest is. “Des te meer noodzaak dat belangrijke gebieden en diersoorten goed beschermd worden, zodat de biodiversiteit in zee zich kan herstellen”, aldus Monique van de Water van Stichting De Noordzee. Gelukkig kunnen we nog steeds genieten van bijzondere diersoorten als de witsnuitdolfijn, die onder andere voorkomt op de Doggersbank. Onderwater worden nog steeds nieuwe soorten ontdekt, zoals de oprolkreeft, die tijdens de Expeditie Doggersbank in 2011 voor het eerst op Nederlandse Noordzee gezien werd. De film ‘Expeditie Doggersbank, ontdekking van een nieuwe wildernis’ is een spannend verslag van de reis die 19 duikers, marien biologen en fotografen maakten in 2011 naar de nog vrijwel onbekende onderwaterwereld van de Doggersbank. Het werd een expeditie waarbij onderwater 10 diersoorten werden ontdekt, die nooit eerder in Nederland werden waargenomen. De film werd inmiddels al op twee internationale onderwater filmfestivals bekroond. Ook de Doggersbank is een bijzonder natuurgebied op zee. Het ligt op de grens tussen Nederland, Engeland, Duitsland en Denemarken. De Doggersbank is tussen de 18 en 30 meter diep: 2 tot 3 keer ondieper dan het gebied eromheen. De naam is afkomstig van het woord ‘dogger’, een vissersboot die in het verleden vooral voor de kabeljauwvangst gebruikt werd. Het is een rijk paaigebied voor vis, een foerageergebied voor zeevogels, dolfijnen en walvissen, zoals de bruinvis, witsnuitdolfijn en dwergvinvis.

Expeditie Doggersbank 2012 Nog steeds weten we weinig van het leven onderwater op de Doggersbank. Expeditie Doggersbank gaat daarom ook dit jaar weer van 22 juni tot 2 juli onderzoek doen naar de onbekende Doggersbank. De expeditie is een initiatief van het samenwerkingsverband ‘Bescherm een wrak’ (Duik de Noordzee schoon, Stichting De Noordzee, Vereniging Kust en Zee, Sportvisserij Nederland). Meer informatie: www.beschermeenwrak.nl of www.expeditiedoggersbank.nl. Zie hier de trailer van de film ‘Expeditie Doggersbank, ontdekking van een nieuwe wildernis’.