Kies voor duurzame vis tijdens de kerst - Stichting De Noordzee

Met de kerstdagen willen we graag lekker eten en vis komt dus veel op het kerstmenu voor. Zwaardvis, tonijn, zeeduivel, roodbaars en tarbot: allemaal lekkere vissen uit zee, waar het helaas niet goed mee gaat. Deze vissen scoren rood op onze VISwijzer. Ze worden namelijk te zwaar bevist en de technieken waarmee de vissen gevangen worden zijn schadelijk voor de natuur in zee. Wil je tijdens de kerstdagen toch vis eten maar ook letten op duurzaamheid? Kijk in de Online VISwijzer op goedevis.nl.
Borrel
Laat de paling staan bij de borrel, ook de gekweekte paling. Deze wordt namelijk nog steeds uit het wild gehaald en opgekweekt tot volwassen paling, die zich dus nooit heeft kunnen voortplanten. Kies in plaats hiervan voor haring, makreel of forel. Deze laatste vis smaakt net zo lekker en rijk als paling en is een stuk duurzamer.
Diner
Kies voor Alaska zalm (wildgevangen met MSC keurmerk), Harder uit de Waddenzee, Hollandse garnalen, gekweekte heilbot of Pacifische heilbot uit de westkust van de VS (ook met MSC keurmerk). En ook oesters kunnen met goed kerst-geweten gegeten worden. Coquilles (Sint Jacobsschelpen) en kreeft kunnen ook, maar let dan even op waar het vandaan komt.
Grote favoriet op het kerstmenu is toch wel tonijn. Helaas gaat het met de meeste tonijnsoorten niet goed. Sinds kort is er MSC tonijn uit blik van Fishes te verkrijgen in de meeste supermarkten. Mocht je tonijnsalade willen klaarmaken, kies dan deze. Wat betreft tonijn-steaks: met blauw- en geelvintonijn gaat het niet goed. Kies liever voor de witte albacore tonijn die Fishes op de markt brengt met het MSC keurmerk.
Nieuwsgierig naar andere vissoorten? Kijk op de Online VISwijzer. Bij de rode soorten geven we – indien mogelijk – een goed (en lekker) alternatief.