Stichting de Noordzee

De zee vanuit huis | Kijktips

10 april 2020

Voorlopig speelt ons leven zich voornamelijk binnen af. Dat betekent voor velen ook dat ze de Noordzee een tijdje niet zullen zien. Terwijl we juist zo gelukkig worden van het zien van de zee. Gelukkig zijn er talloze prachtige films en boeiende documentaires waarin je je kunt vergapen aan een betoverende horizon of een bijzonder dier. Gezellig samen op de bank of terwijl je er met iemand over chat. Zeven tips van ons:

Rond de Noordzee | Te zien op NPO Plus (10 afleveringen van 46 minuten)
In deze tiendelige documentairereeks reist de Vlaamse Arnout Hauben met kano's, vissersboten en zeilschepen in honderd dagen vijfduizend kilometer rond de Noordzee. Nederlanders, Belgen, Fransen, Engelsen, Schotten, Noren, Denen en Duitsers delen het grootste natuurgebied van Europa: de Noordzee. Op welke manier bepaalt deze zee ons dagelijks leven, onze identiteit, cultuur en geschiedenis? We zien verrassende verhalen die zich op, rond en in het water afspelen. Onderweg vertellen kustbewoners verhalen van de Noordzee, over de ijstijd, Vikingen en noodlottige superstormen. En over oorlogen, de teloorgang van de visserij, windmolens, plastic en klimaatverandering. 


Zeepaardjes in de Noordzee | Gratis te zien op YouTube (5 minuten)
In deze afleveringen van Duikverhalen van De Buitendienst gaat duiker Brenda vertelt aan Nienke over die keer dat ze op zoek was naar een zeepaardje in de Noordzee. Die was niet makkelijk te vinden, want zeepaardjes zijn piepklein.


WAD, overleven op de grens van water en land | Gratis te zien op NPO Start (1 uur en 32 minuten)
Misschien heb je Wad al gezien toen die in het najaar van 2018 in premiere ging. Grijp anders nu je kans om deze prachtige natuurfilm over de schoonheid, dynamiek en grootsheid van het unieke Waddengebied alsnog te zien. 


Our Planet | Te zien op Netflix (8 afleveringen van 50 minuten)
Wie kent Sir David Attenborough niet? Voor velen is zijn stem onlosmakelijk verbonden aan het genre natuurfilm. Aflevering 4 van seizoen 1 van Our Planet gaat over kustgebieden. De kust is een dynamische plek: de soorten die er leven worden beïnvloed door golven en het getij. Veel vogels en vissen leven en eten langs de kust.


Holland - Natuur in de delta | Te zien op Pathe Thuis en Videoland (90 minuten)
Nog een natuurfilm van Nederlandse bodem. Deze is een ode aan het Nederlandse kustgebied en de rivieren. Maak kennis met de zeearend, de bever, de haas en het stekelbaarsje. Die laatste legt een epische reis af om zich voort te planten. Je wist al dat Nederland een deltagebied is, maar door deze film ontdek je ook wat een rijke natuur daarbij hoort.


Wildernis onder water | Gratis te zien op NPO Start (6 afleveringen van 25 minuten)
De natuur houdt van geleidelijke overgangen tussen land en water, zout en zoet water, zee en rivieren. De mens steekt daar geregeld een stokje voor door bouwsels en drukte. Gelukkig zijn er ook initiatieven om de natuur terug te laten keren. Zo bouwt Tieme in de aflevering 'De monding van de grote rivieren' een drijvend eiland dat net een natuurlijke oever is, en kunnen vissen weer voorbij de Afsluitdijk dankzij de vismigratierivier. 


Muziekfilm | Gratis te zien op Vimeo (50 minuten)
De nieuwste voorstelling van het Vlaamse theatergezelschap De Nwe Tijd zou in april in première gaan. In plaats daarvan lanceerden ze zaterdag 4 april een muziekfilm over het requiem dat ze voor hun voorstelling Heimat 2 maakten. In september 2015 reisden de theatermakers naar het noorden van Groenland, om op een smeltende ijsvlakte een speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd requiem te spelen. Daarnaast stelden ze onderweg mensen telkens dezelfde vraag: waar moeten wij afscheid van nemen – wie of wat moet ons requiem bezingen. De poolkappen? De westerse beschaving? De hoop op de goede afloop? Of misschien juist een al te somber toekomstbeeld?


Foto's door Zita Veugen

20121027_Zonsondergang_Schiermonnikoog_Zita_Veugen.jpeg